З 2015 року за квартиру площею більш ніж 60 кв. м доведеться сплатити податок на нерухомість

16 Січ 2015 / 17:16 | Переглядів: 3070

квартира нерухомість

З 2015 року податок на нерухоме житлове майно буде нараховуватися по-новому.

"Базою оподаткування залишається загальна площа об'єкта житлової нерухомості, в тому числі його часток. Однак, відповідно до нових змін вона зменшується: для квартири / квартир незалежно від їх кількості - на 60 кв. метрів; для житлового будинку / будинків незалежно від їх кількості - на 120 кв. метрів; у разі одночасного перебування у власності фізичної особи квартири / квартир та житлового будинку / будинків, у тому числі їх часток - на 180 кв. метрів", зазначила головний державний інспектор відділу комунікацій Тернопільської об'єднаної ДПІ Галина Петрівна Оленин.

Однак, нарахування та сплата податку для фізичних осіб (включаючи і фізичних осіб - суб'єктів підприємницької діяльності) за новими правилами буде відбуватись у 2016 році - за звітний 2015 рік. А у 2015 році такий платіж необхідно буде сплачувати за нормами Кодексу, які діяли у 2014 році.

Щодо юридичних осіб, то вони зобов'язані самостійно обчислити суму податку станом на 1 січня звітного (2015р.) року і до 20 лютого цього ж року подати до податкової інспекції за місцезнаходженням об'єкта оподаткування декларацію за встановленою формою, з розбивкою річної суми рівними частками поквартально. Для них розрахунок і сплата податку буде відбуватись за новими правилами.

Змінами передбачено, що ставки податку встановлюватимуться сільською, селищною або міською радами в залежності від місця розташування (зональності) та типів таких об'єктів нерухомості у розмірі, що не перевищує 2 відсотків розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня звітного (податкового) року, за 1 кв. метр бази оподаткування.

Згідно статті 8 Закону "Про державний бюджет України на 2015 рік", у 2015 році розмір мінімальної заробітної плати з 1 січня - 1218 гривень. Тобто, максимальний можливий податок - 24 гривні 36 копійок за 1 кв. м площі, що перевищує вказані розміри.
Обчислення суми податку для фізичних осіб здійснюється контролюючим органом за місцем податкової адреси (місцем реєстрації) власника.

За детальнішою інформацією можна звернутись за телефонами: 43-46-10 та 15-07.

Відділ комунікацій Тернопільської об'єднаної ДПІ
ГУ ДФС у Тернопільській області

Теги →

Розповсюдити

Використання матеріалів сайту дозволяється при умові посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на сайт t-v.te.ua.

Редакція газети «Тернопіль вечірній» (t-v.te.ua) може не розділяти точку зору авторів статей і відповідальності за зміст перепублікованих матеріалів не несе.