Здаєте нерухомість в оренду – задекларуйте доходи

02 Лют 2014 / 13:03 | Переглядів: 2145

нерухомість будинок ключі будівництво

Громадяни, які отримували доходи від надання нерухомості в оренду у 2013 році повинні задекларувати отримані доходи до 1 травня 2014 року у податковій інспекції за місцем прописки (реєстрації в паспорті).

Слід зазначити, що нотаріуси, у разі нотаріального посвідчення договору оренди, зобов‘язані надіслати інформацію про такий договір до відповідного органу Міндоходів за адресою орендодавця.

Рієлтери також надають інформацію про укладені за їх посередництвом договори про оренду нерухомості до органу Міндоходів за місцем своєї реєстрації.

Тобто, якщо громадянин здає свою квартиру, будинок, кімнату тощо в оренду чи суборенду, житловий найм чи піднайм іншому громадянину, то особою, відповідальною за нарахування та сплату податку на доходи фізичних осіб до бюджету, є орендодавець.

Такий платник податку - орендодавець зобов‘язаний самостійно нарахувати та сплатити податок на доходи фізосіб до бюджету за ставкою 15% та/або 17%. Податок сплачується щокварталу, протягом 40 календарних днів, наступних за останнім днем звітного кварталу.

Сума отриманого доходу та сплаченого протягом звітного року податку за результатами такого року відображаються у річній податковій декларації про майновий стан і доходи.

Звертаємо вашу увагу на те, що наразі триває обговорення Концепції реформи декларування доходів громадян. Взяти участь можуть усі зацікавлені сторони - незалежні експерти, громадські організації, бізнес-асоціації, громадяни з активною позицією.

Обговорення триває на форумі офіційного веб-порталу Міндоходів, також свої пропозиції можна надсилати на електронну скриньку gromada@minrd.gov.ua.

Інформаційно-комунікаційний відділ тернопільської ОДПІ
ГУ Міндоходів у Тернопільській області

Теги →

Розповсюдити

Використання матеріалів сайту дозволяється при умові посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на сайт t-v.te.ua.

Редакція газети «Тернопіль вечірній» (t-v.te.ua) може не розділяти точку зору авторів статей і відповідальності за зміст перепублікованих матеріалів не несе.