Володимир Щербина : “Думка економіста про українську мову “

06 Чер 2012 / 12:53 | 5 коментарів | Переглядів: 2573

Ми хочемо розмовляти українською мова

Українську мову, як і націю, як і її культуру, - знищити зась. Їх не знищили навіть комуністи у першій половині 20-го століття, хоча “працювали” системно, без сентиментів, піару чи інших “обиняків”: просто на знищення.

Є дії, вчинки, які легко “рубають під корінь” будь-яку націю. І українська - не вийняток: треба змінити, підмінити, знищити притаманний устрій життя суспільства. Хай тоді “аборигени” живуть у світі розділеної свідомості, моралі, помноженої на N і на 0 водночас….хай “боряться” між “тут і там” з примарами забутого і неосягненого…

В Україні ми якраз із цим маємо справу: притаманний родинний устрій українського суспільства було підмінено, в насильницький та підступно-хитрий спосіб замінено… непритаманним йому общинним устроєм. За це українці “заплатили” десятками мільйонів людських життів… І жодна(!) влада від початку Незалежності нічого не робила для виправлення становища, навіть не говорила про проблему, а навпаки - нещадно її експлуатувала, ніби намагаючись “добудувати” те, чого не збудував ссср. В хід ішли найцинічніші методи: брехня та популізм… Як пише учасник Ініціативної групи “Перше Грудня” Семен Глузман, “Двадцать лет лжи, приправленной сладким соусом патриотизма. Двадцать лет - без реформ, модернизации промышленности и сельского хозяйства. Двадцать лет коррупции, наглой, откровенной, ненасытной…”.

Тепер, щоб виправити становище у цьому сенсі, треба вдаватися до складних дій, до діалогу з суспільством, бачити шлях і розуміти відповідальність… І саме в цьому напрямку нічого не робиться.

Але мовне питання дуже легке і зручне для використання у “політтехнологіх” (технологічне, так би мовити). На ньому легко попіаритися. Можна показати “нелюдські зусилля”, “важкі жертви”… з дрібних питань. Для цього практично нічого знати не треба і відповідати ні за що не треба.

Володимир Щербина- Товариство Мале Коло , м.Львів
Джерело: ukrinteresy.com.ua

Теги →

Розповсюдити

Використання матеріалів сайту дозволяється при умові посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на сайт t-v.te.ua.

Редакція газети «Тернопіль вечірній» (t-v.te.ua) може не розділяти точку зору авторів статей і відповідальності за зміст перепублікованих матеріалів не несе.