Власна справа-шлях до професійної реалізації внутрішньо переселених осіб

02 Бер 2015 / 13:17 | Переглядів: 2660

підприємець

Працевлаштування внутрішньо переміщених осіб у місті Тернополі та Тернопільському районі — справа складна, адже наша територія завжди була трудонадлишковою та ще й із найменшою по Україні середньою заробітною платою. На початок лютого на 1 робоче місце претенувало майже 4 безробітних осіб, на 1 місце спеціаліста — більше 8, зменшується чисельність зайнятого населення, зменшилась кількість вакансій, які подаються для укомплектування службою зайнятості. Тому для того, щоб допомогти внутрішньо переміщеним особам, з кожним із них у центрах зайнятості проводиться кропітка індивідуальна робота. Проблема працевлаштувати переселенців, які отримували набагато більшу зарплату у своєму регіоні, ще й в тому, що внутрішньо переміщенні особи переважно мають спеціальності, за якими в нашому регіоні знайти роботу неможливо.Але той, хто хоче працювати, знаходить за допомогою служби зайнятості свій шлях до успіху.

За сприяння фахівців Тернопільського міськрайонного центру занятості особам з числа перемішених, які звернулись до центрів зайнятості по допомогу в працевлаштуванні, незалежно від місця їх проживання чи перебування, надається повний комплекс соціальних послуг та здійснюється матеріальне забезпечення на випадок безробіття відповідно до чинного законодавства. По-перше, це підбір підходящої роботи, залучення до громадських та інших робіт тимчасового характеру, організація професійного навчання з метою підвищення конкурентоспроможностіна ринку праці, сприяння в започаткуванні власного бізнесу, а також спектр профорієнтаційних, інформаційних та консультаційних послуг.

Особи зі статусом безробітного отримують інформаційно-консультаційні послуги з питань підприємництва, для них організовується безкоштовне навчання з основ організації бізнесу, а також вони забезпечуються фінансовою підтримкою у вигляді одноразової виплати допомоги по безробіттю. На таку виплату можуть сподіватися безробітні від 18 років у разі, якщо не будуть працевлаштовані за допомогою служби зайнятості протягом одного місяця у зв'язку з відсутністю для них на ринку праці підходящої роботи.

Для розгляду питання щодо отримання одноразово допомоги по безробіттю для організації підприємницької діяльності безробітний має подати до міськрайонного центру зайнятості заяву з проханням про її виплату та бізнес-план. Питання про можливість виплати згаданої допомоги розглядає спеціальна комісія, яка діє при центрі зайнятості. Сама виплата одноразової допомоги по безробіттю здійснюється у розмірі річної суми допомоги по безробіттю, нарахованої конкретному безробітному, тобто розмір визначається кожному безробітному індивідуально. Кошти можна отримати через установи банків у встановленому порядку.

Слід зауважити, що розвитком підприємництва служба зайнятості опікується ще з 2001 року. За минулий рік за її сприяння 85 колишніх безробітних започаткували власну справу.

Теги →

Розповсюдити

Використання матеріалів сайту дозволяється при умові посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на сайт t-v.te.ua.

Редакція газети «Тернопіль вечірній» (t-v.te.ua) може не розділяти точку зору авторів статей і відповідальності за зміст перепублікованих матеріалів не несе.