У відділі контролю за обігом та оподаткуванням підакцизних товарів Тернопільської ОДПІ
зазначили, що суб'єкти господарювання, які торгують уроздріб продукцією власного
виробництва, у тому числі кавою, кондитерськими виробами з додаванням алкоголю - в окремих
випадках можуть не отримувати ліцензію на право роздрібної торгівлі алкогольними напоями.
Цеможливо лише за умови дотримання технологічних режимів виробництва, визначених
нормативною документацією. При цьому, всі місця зберігання алкогольних напоїв,
яківикористовуються у виробництві такої продукції, повинні бути внесені до Єдиного
державного реєстру місць зберігання.
Пунктом 2.2 Правил роботи закладів (підприємств) ресторанного господарства (далі -
Правила) встановлено, що суб'єкти господарської діяльності при виготовленні продукції власного
виробництва повинні додержуватися технологічних режимів виробництва продукції (сумісність
продуктів, їх взаємозаміна, режим холодного й теплового оброблення сировини тощо),
визначених нормативною документацією (збірниками рецептур страв, кулінарних, борошняних
кондитерських і булочних виробів, затвердженими в установленому порядку, державними
стандартами, технічними умовами, а також Санітарними правилами).
Суб'єкти господарської діяльності при користуванні збірниками рецептур страв
такулінарних виробів, зокрема, мають право:
- заміняти (виключати) у рецептурах відсутні види продовольчої сировини та харчових
продуктів (крім основних складників страви) або додатково включати їх у необхідних кількостях,
не погіршуючи смакових властивостей страв (виробів), при цьому не допускати порушення
Санітарних правил, технологічного режиму виробництва продукції, погіршення споживних
властивостей та якості страв (виробів). Зміни до рецептур в обов'язковому порядку вносяться
втехнологічну документацію на страви та вироби і калькуляційні карти;
- самостійно розробляти фірмові страви та вироби. Технологічна документація на фірмові
страви та вироби складається у довільній формі та затверджується керівником суб'єкта
господарювання у сфері ресторанного господарства.
У відділі наголосили, що кухарі та кондитери повинні бути забезпечені на робочих місцях
технологічною документацією на страви та вироби (п. 2.3 Правил).
Технологічна документація на страви та вироби - документація із зазначенням опису
технологічного процесу виробництва продукції, переліку продуктів, продовольчої сировини,
речовин і супутніх матеріалів, що застосовуються в процесі приготування, даних про норми
їхвмісту в кінцевому харчовому продукті, термін придатності до споживання, умов зберігання,
способу реалізації (подання) споживачу, вимог до якості страв та виробів.
Також фахівці ТОДПІ зазначили, що у разі зберігання, зокрема, алкогольних напоїв
умісцях, не внесених до Єдиного реєстру - передбачено застосування до суб'єктів
господарювання фінансових санкцій. Також, виручка від продажу такої продукції не є об'єктом
оподаткування акцизним податком.
Детальніше проконсультуватись можна у Центрі обслуговування платників за адресою:
вул. Білецька, 1 та за телефоном: 43-46- 10.
Відділ організації роботи Тернопільської ОДПІ