Інтернет –конференція в Тернопільській ОДПІ: що цікавило тернополян

05 Жов 2016 / 21:03 | Переглядів: 1736

податкова спецсервіс ДФС

Ще у 2015 році я подарував половину будинку дочці, однак у 2016 році мені нарахували податок на нерухоме майно із всієї площі. Що робити?

Податок на нерухоме майно для фізичних осіб нараховується на підставі даних Державного реєстру речових прав на нерухоме майно. У Вашому випадку, мабуть, інформація про дарування частини нерухомості дочці є невнесеною до даного Реєстру, тому податкове повідомлення-рішення виписане на Вас.

Стаття 266 Податкового кодексу визначає, що платники податку мають право звернутися зписьмовою заявою до податкової інспекції за місцем проживання (реєстрації) для проведення звірки даних щодо об'єктів житлової та/або нежитлової нерухомості, в тому числі їх часток, щоперебувають у їх власності. Вони, також, можуть звіритись і щодо розміру загальної площі об'єктів житлової чи нежитлової нерухомості, права на користування пільгою із сплати податку, розміру ставки податку, та нарахованої суми.

У разі виявлення розбіжностей між даними інспекції та даними, підтвердженими платником податку на підставі оригіналів відповідних документів, зокрема документів на право власності, податковий орган проводить перерахунок суми податку і надсилає чи вручає йому нове податкове повідомлення-рішення. Попереднє податкове повідомлення-рішення вважається скасованим (відкликаним).

Чи буде податкова інспекція нараховувати по 25000 грн податку за будинки, що мають площу більшу за 500 м²?

Одразу хочемо наголосити, що не тільки за будинки. Податковим кодексом передбачено, що фізичні особи - власники об'єкта нерухомості, загальна площа якого перевищує300 м²- дляквартири чи500 м²- для будинку, крім обчисленої суми податку на нерухоме майно, будуть додатково сплачувати 25000 гривень на рік за кожний такий об'єкт житлової нерухомості чи його частку.

Нарахування буде проводитись податковою інспекцією у 2017 році - за 2016 рік.

Громадянин не отримав повідомлення на сплату податку за нерухомість. Чи будуть штрафні санкції за несплату?

Якщо сума грошового зобов'язання розраховується податковим органом, а це відноситься доподатку на нерухоме майно для фізичних осіб, платник податків не несе відповідальності засвоєчасність, достовірність і повноту нарахування такої суми. Якщо Ви знаєте, що можете бути ймовірним платником такого платежу, необхідно провести у нас звірку, надавши оригінали первинних документів, зокрема документи на право власності.

Принагідно нагадуємо, що податкове зобов'язання за звітний рік з даного податку сплачується фізичними особами протягом 60 днів з дня вручення податкового повідомлення-рішення ізараховується до відповідного бюджету згідно з положеннями Бюджетного кодексу України.

Інформацію про рахунки та банківські реквізити для перерахування податку на нерухоме майно, оприлюднено на офіційному веб-порталі Державної фіскальної служби України за адресою: http//sfs.gov.ua/byudjetni-rahunki/.

З питань, що виникають, також можна звертатись за телефонами: 43-46-30 та 068-85-86-073.

Проведено добудову до житлового будинку (три стіни), де планується облаштувати котельню. Вона буде входити до площі будівлі, для визначення податку на нерухоме майно?

Так, буде. Пояснимо чому:

Відповідно статті 14 Податкового кодексу України об'єкти житлової нерухомості - будівлі, віднесені відповідно до законодавства до житлового фонду, дачні та садові будинки.

Згідно із пунктом 14.1 вказаної статті будівлі, віднесені до житлового фонду поділяються на такі типи:

а) житловий будинок - будівля капітального типу, споруджена з дотриманням вимог, встановлених законом, іншими нормативно-правовими актами, і призначена для постійного у ній проживання. Житлові будинки поділяються на житлові будинки садибного типу та житлові будинки квартирного типу різної поверховості. Житловий будинок садибного типу - житловий будинок, розташований на окремій земельній ділянці, який складається із житлових та допоміжних (нежитлових) приміщень;

б) прибудова до житлового будинку - частина будинку, розташована поза контуром його капітальних зовнішніх стін, і яка має з основною частиною будинку одну (або більше) спільну капітальну стіну;

в) квартира - ізольоване помешкання в житловому будинку, призначене та придатне дляпостійного у ньому проживання;

г) котедж - одно-, півтораповерховий будинок невеликої житлової площі для постійного читимчасового проживання з присадибною ділянкою;

ґ) кімнати у багатосімейних (комунальних) квартирах - ізольовані помешкання в квартирі, в якій мешкають двоє чи більше квартиронаймачів.

Відділ організації роботи Тернопільської ОДПІ

Теги →

Розповсюдити

Використання матеріалів сайту дозволяється при умові посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на сайт t-v.te.ua.

Редакція газети «Тернопіль вечірній» (t-v.te.ua) може не розділяти точку зору авторів статей і відповідальності за зміст перепублікованих матеріалів не несе.