«Гаряча» лінія у податковій: що цікавило громадян

19 Лип 2017 / 18:08 | Переглядів: 2378

гаряча лінія

У приміщенні Тернопільської ОДПІ відбувся черговий сеанс телефонного зв'язку - "гаряча" лінія. На запитання додзвонювачів відповідала начальник відділу реєстрації таобліку платників Тернопільської ОДПІ Ірина Іванко.

До уваги читачів актуальніші питання проведеного заходу.

Із засновників нашого товариства виходить одна фізична особа. Скажіть, потрібно якусь інформацію про це подавати до податкової?

Насамперед, скажу, що існує Єдиний державний реєстр юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців та громадських формувань (далі - ЄДР). Так от, він, містить, зокрема, і дані проперелік фізичних осіб - засновників (учасників) юридичної особи, а саме: прізвище, ім'я, побатькові, дату народження, громадянство, місце проживання, реєстраційний номер облікової картки платника податків (за наявності), серію та номер паспорта. Тож, якщо у Вашому товаристві виникли ті чи інші зміни. відомості про яких включаються до ЄДР, слід, насамперед звернутись додержавних реєстраторів. Дублювати вказану інформацію та подавати її до нас нема потреби, адже відомості прозміну засновників оновлюються в контролюючих органах на підставі відомостей, отриманих віддержавного реєстратора, в порядку визначеному законодавчими актами.

Моїй дитині, коли присвоювали ідентифікаційний номер, у прізвищі неправильно вказали одну букву. Я вже отримала довідку, аж потім додивилась. Треба буде змінювати номер?

Відповідь на Ваше питання можна знайти в Положенні про реєстрацію фізичних осіб уДержавному реєстрі фізичних осіб - платників податків, де сказано, що у разі виявлення помилок, чи неточностей щодо внесення прізвища, імені, по батькові, дати чи місця народження, місця проживання, допущених при реєстрації фізичної особи у Державному реєстрі, виправлення даних здійснюється шляхом внесення змін до такого Реєстру на підставі відповідної заяви прозміну даних. За таким зверненням, Ви протягом п'яти робочих днів з дня його подання, отримаєте в податковій інспекції нову довідку облікової картки платника податків.

Підприємство збудувало приміщення, яке буде використовувати для своєї діяльності. Чи повідомляти про це податкову?

Так, потрібно, оскільки, відповідно до статті 63 Податкового кодексу, повідомлення прооб'єкти, пов'язані з оподаткуванням або через які провадиться діяльність подається протягом 10 робочих днів після їх реєстрації, створення чи відкриття. Такеповідомлення за формою №20‑ОПП слід подати доподаткової інспекції за основним місцем обліку платника податків.

Я буду вперше заповнювати таку форму (№ 20-ОПП), але знаю, що в ній потрібно вписати так званий ідентифікатор об'єкта оподаткування та КОАТУУ. Підкажіть, як і де можна знайти такі дані?

Згідно з "Порядком обліку платників податків і зборів", у формі № 20-ОПП, дійсно, потрібно зазначати ідентифікатор об'єкта оподаткування. Він складається із коду типу об'єкта оподаткування й, так званого, внутрішнього ідентифікатора, прийнятого самою особою іскладається з п'яти знаків.

Для прикладу, для магазину ідентифікатор об'єкта оподаткування може бути номер 3210001, де 321 - код типу об'єкта оподаткування відповідно до Довідника типів об'єкта оподаткування (Довідник можна знайти на веб-порталі ДФС (sfs.gov.ua), урозділі "Довідники"), а 0001 - внутрішній ідентифікатор, прийнятий особою (тобто, кількість однакових таких об'єктів).

Графи 6-7 "Адміністративна одиниця відповідно до КОАТУУ, де знаходиться об'єкт оподаткування" заповнюється відповідно до Класифікатора об'єктів адміністративно-територіального устрою, що розміщений на офіційному веб-сайті Державної служби статистики України. Дляприкладу, якщо Ваш об'єкт знаходиться уТернополі, вписуйте номер - 6110100000.

Підприємець зареєстрований у Тернополі, бере в оренду землю та приміщення підмагазин в одному ізсіл Тернопільщини. Якісь потрібно подавати документи і куди?

Про взяття на облік за неосновним місцем обліку слід повідомити за формою №17ОПП, дейзазначається податкова інспекція, в якій платник бажає стати на облік занеосновним місцем обліку. Проте, такі платники не звільняються від обов'язку подання повідомлення за формою №20-ОПП до податкового органу за основним місцем обліку.

Таку заяву може бути подано до податкової як за основним, так і за неосновним місцем обліку.

У разі подання заяви за формою № 17-ОПП до податкової інспекції за неосновним місцем обліку, платник податків, у розділі 3 заяви, може зазначити податковий орган, доякого подається заява, та обрати адміністративно-територіальні одиниці (замісцезнаходженням об'єктів оподаткування), які обслуговуються таким органом.

У разі подання заяви за основним місцем обліку, Ви у розділі 3 заяви можете зазначити всіподаткові органи, у яких бажаєте стати на облік за неосновним місцем обліку, та обрати адміністративно-територіальні одиниці (за місцезнаходженням об'єктів оподаткування), якіобслуговуються такими органами.

Відділ організації роботи Тернопільської ОДПІ

Теги →

Розповсюдити

Використання матеріалів сайту дозволяється при умові посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на сайт t-v.te.ua.

Редакція газети «Тернопіль вечірній» (t-v.te.ua) може не розділяти точку зору авторів статей і відповідальності за зміст перепублікованих матеріалів не несе.