Якщо банк списав борг, чи потрібно декларувати доходи?

28 Тра 2014 / 11:56 | Переглядів: 2117

гроші1

- Банк списав мені борг, що виник за кредитним договором, чи зобов'язаний я декларувати такі доходи?

Відповідають фахівці Тернопільської об'єднаної ДПІ ГУ Міндоходів у Тернопільській області.

- Відповідно до ст.164 Податкового кодексу до загального місячного оподатковуваного доходу платника податку включається дохід, отриманий платником як додаткове благо у вигляді суми боргу платника податку анульованого кредитором (банком) за його самостійним рішенням. Банк повідомляє платника податку - боржника рекомендованим листом про анулювання боргу та включає його суму до податкового розрахунку, який поквартально подає до податкових органів.

Відтак, боржник самостійно сплачує податок з таких доходів і відображає їх у річній податковій декларації. Податкову декларацію слід подати до контролюючого органу за місцем податкової адреси, і самостійно сплатити зазначену суму податкового зобов'язання.

І якщо борг списано Вам у минулому році, то Ви маєте обов'язок подати декларацію про майновий стан і доходи до 1 травня, а сплатити податок до 1 серпня цього року. Зважаючи на те, що до завершення кампанії декларування залишилося менше місяця, то вам необхідно поспішити. До речі, у центрі обслуговування платників ви можете отримати фахові консультації та практичну допомогу у заповненні декларації і здійсненні розрахунку податку.

Інформаційно-комунікаційний відділ Тернопільської об'єднаної ДПІ
ГУ Міндоходів у Тернопільській області

Теги →

Розповсюдити

Використання матеріалів сайту дозволяється при умові посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на сайт t-v.te.ua.

Редакція газети «Тернопіль вечірній» (t-v.te.ua) може не розділяти точку зору авторів статей і відповідальності за зміст перепублікованих матеріалів не несе.