Як перемогти невпевненість у собі?

24 Жов 2013 / 15:45 | Переглядів: 3498

Гармонія жіночий клуб засідання

21 жовтня 2013 року у гендерному центрі Тернопільського міськрайонного центру зайнятості відбулося чергове засідання жіночого клубу ”Гармонія”. До участі у розгляді теми ”Подолання невпевненості та підвищення власної самооцінки” долучилися запрошені гості: Оксана Шлюсар та Ольга Горошко представники ТМЖК ”Відродження нації” та громадський діяч та політолог Іван Басюк.

"Невпевненість у собі, занижена самооцінка- є значною проблемою для багатьох людей. Як наслідок, люди не можуть швидко приймати рішення, скаржаться на труднощі в житті та невпевненість в завтрашньому дні. Їх можуть ”гризти докори та сумління” від того, що їхні потреби та бажання залишаються не реалізованими. Такі люди завжди мають пригнічений настрій, часто заздрять іншим людям, які впевнені в собі, і від цього ще більше піддаються розпачу та грузнуть у власних проблемах. Що робити у такому випадку, як підвищити самооцінку та побороти власну невпевненість? - такими словами розпочала бесіду фахівець Тернопільського міськрайонного центру зайнятості Інна Лісовська.

”Як не дивно, проте більшість проблем, які є у дорослому житті мають “дитяче коріння” Невпевненість теж родом з дитинства: із зневіри батьків, вчителів, бабусів, дідусів, з акцентування уваги на невдачах, недоліках, та навмисному ігноруванні хороших якостей особистості. Саме це сприяє тому, що у дорослому житті людина буде помічати лише свої ”мінуси,” вважатиме себе не гідним чогось кращого, навколишні люди здаватимуться більш успішними і цілеспрямованими. В результаті, людина не здатна змінити своє життя та досягнути успіху. Тому батьки з дитинства повинні виявляти у дитини сильні сторони, хвалити її за успіхи в тій області, в якій вона найбільше процвітає.
Не можна лаяти, принижувати і змушувати дитину займатися тим, що їй найбільше не подобається.” - наголосила Оксана Шлюсар.

Іван Басюк відзначив, що невпевненість та низька самооцінка нам не має бути притаманна. Адже, ми українці, надзвичайно розумні та талановиті, як приклад, наша історія — це власна гордість за тих людей, які в свій час прославляли Україну. І нашим завданням є пам'ятаючи своє минуле, будувати власне майбутнє!

Інна Лісовська, як фахівець центру зайнятості, надала учасницям декілька порад, щодо підвищення самооцінки. Зокрема:

Перестаньте говорити собі: я нічого не знаю, не вмію, нічого не вийде і т.д. Якщо ви продовжуватимете це робити, то звичайно у вас нічого не вийде та найнижча самооцінка вам гарантована. Вірте в себе і не думайте про проблеми, думайте про вирішення проблем і любіть себе такими, які ви є з усіма перевагами і недоліками. "Лише поважаючи себе, нас почнуть поважати інші".

Не бійтеся. Адже, страх є перешкодою, яка стримує професійний розвиток людини. Будьте рішучими.Наперед продумайте варіанти, як ви будете діяти, якщо що щось піде не так. Пам'ятайте, щоб підняти самооцінку негативний досвід необхідний більше, ніж позитивний. Важливо тільки не здійснювати ті ж помилки по 2 рази!

Дозвольте собі бути недосконалим та не зациклюйтесь на власних помилках. Впевнені в собі люди не тому, що у них в житті все прекрасно та з першого разу вдається, а тому, що вони вперто йдуть до своїх цілей, не зациклюючись на неприємностях і невдачах.

Не відкладайте справи на потім, у вас є тільки сьогоднішній день! Адже вчора вже пройшло, а завтра ще не настало. Чим далі ви відкладаєте, тим менша ймовірність, що ви це зробите.

Працюйте над собою, займайтесь самоудосконаленням, відвідуйте різноманітні тематичні тренінги та семінари. Запам”ятайте, ніколи не пізно вчитись та змінювати своє життя. Знання-це велика сила, яка здолає будь-яку невпевненість!

Тож запам'ятайте, що ви є унікальною особистістю, з великими можливостями та нерозкритим потенціалом. По мірі того, як ваша самооцінка буде рости, ви будете розвивати в собі нові здібності. З часом ви почнете помічати, що почали приймати на себе більше відповідальності, перестали боятися відмови, негативного результату. Ваша думка про себе буде менш залежною від схвалення інших людей. Взаємини з людьми перейдуть в іншу площину та стануть набагато кориснішими для вас та ваших партнерів. Ви почнете робити те, що приносить вам справжнє задоволення. І найважливіше те, що підвищення самооцінки забезпечить вам душевний спокій, і ви зможете по-справжньому оцінити самого себе.

Відділ довідково-інформаційної роботи з населенням ТМРЦЗ
І.Лісовська

Теги →

Розповсюдити

Використання матеріалів сайту дозволяється при умові посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на сайт t-v.te.ua.

Редакція газети «Тернопіль вечірній» (t-v.te.ua) може не розділяти точку зору авторів статей і відповідальності за зміст перепублікованих матеріалів не несе.