Вакансії зони АТО

25 Січ 2015 / 09:53 | Переглядів: 1827

безробіття

Зона АТО для більшості людей, що знаходяться далеко від військових дій, видається умовною "сутінковою територією". А між тим під бомбардуваннями, штурмами та блок-постами там намагаються вести звичайне життя. Хто пропонує роботу в зоні АТО, досліджував Міжнародний кадровий портал HeadHunter Україна.

Велика кількість підприємств Донецької та Луганської областей виїхали чи закрились. Але є і ті, що працюють фактично на краю передової та тримаються до останнього. Крім того, частина підприємств далі успішно працює на окупованих територіях, або ж відновили свою роботу після звільнення. Є і такі, що не припиняли діяльність незалежно від того, хто контролював територію. Незважаючи на все це, можна сміливо стверджувати, що ринок праці в Донецькій та Луганські області рухнув - з початку року кількість вакансій там скоротилась у 4-5 разів. І якщо в Луганській області навіть до початку кризи офісні робітники та керівники не були головними учасниками ринку праці, то для Донецька таке падіння було більш ніж відчутним.

Ілюстрація №10629. Вакансії зони АТО Вакансії зони АТО

Однак ринок впав, але не вмер. У Донецьку зараз пропонують більше 200 вакансій, а у Луганську - 50. Варто більш детально розглянути, яку саме роботу можна знайти в цих областях.

Безпосередньо в Донецьку пропонують близько 100 вакансій. Частина з них — це "вербування" спеціалістів: під час розміщення вакансій у конкретному регіоні роботодавець у тексті оголошення зазначає, що доведеться переїхати. Таким чином шукають, наприклад, менеджера з управління проектами в Сургуті, учасників програми стажування в банківській сфері в Києві чи регіонального представника в Латвії. Особливо часто в Донецьку спеціалістів із переїздом шукають промислові компанії (як українські, так і російські, а також із країн ЄС). Наприклад, можна знайти вакансію начальника відділу забезпечення якості на Карагандинському фармацевтичному заводі, пропозицію для інженера-конструктора в Московській області чи оголошення про посаду керівника відділу виробничого планування в Харкові. Проте спеціалісти з виробництва потрібні й у регіоні. Місцевий виробник м'ясної продукції шукає ревізора та завідувача виробничою лабораторією.

Є вакансії і безпосередньо в зоні окупації та бойових дій. Зокрема, на окупованих територіях шукають інспектора охорони, обіцяючи чоловіку, що має досвід роботи в охоронних структурах та власне легкове авто, 4 тис. грн заробітної плати, охоронця із оплатою 2,4 тис. грн та начальника відділу підготовки кадрів і менеджера в офіс.

Компанія, офіс якої розташований у центрі Донецька, шукає 1С програміста. Програмісти потрібні й у ФК "Шахтар" для оновлення та ведення сайту футбольного клубу та стадіону. Безпосередньо в Донецьку роботу пропонують барменам, офіціантам, менеджерам з продажу, SEO-спеціалістам, супервайзерам і навіть таємним покупцям.

В регіоні пропонують кілька вакансій для копірайтерів та SMM-менеджерів. Наприклад, одній із регіональних компаній необхідний копірайтер, при чому, окрім професійних навичок, однією з вимог, зазначених у оголошенні, є проживання спеціаліста в Донецьку.

Разом із тим в Донецькій та Луганській області відкрито і низку вакансій від гуманітарних проектів, наприклад, організації "Лікарі без кордонів" чи ОБСЄ.

Пропозиції віддаленої роботи найчастіше відкривають для операторів на телефоні та програмістів, хоча можна зустріти доволі нетипову пропозицію попрацювати репетитором-помічником з теорії ймовірностей і теорії міри.

Варто також звернути увагу на ситуацію із роботою для офісних працівників у Луганську. У самому місті зараз пропонують 36 вакансій. Фактично всі вони — це вакансії із переїздом та кілька пропозицій щодо віддаленої роботи для програмістів. На звільнених територіях Луганської області (Старобільськ, Сіверськ) одним із найбільш активних роботодавців є Приватбанк, що відкриває вакансії у відділеннях цих міст.

Таким чином, реальні вакансії на окупованих територіях пропонують лише в Донецьку та Макіївці, у всіх інших містах пропозицій для офісних працівників фактично нема.

Дані були отримані у результаті аналізу бази даних вакансій та резюме Міжнародного кадрового порталу hh.ua у січні 2015 року.

Теги →

Розповсюдити

Використання матеріалів сайту дозволяється при умові посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на сайт t-v.te.ua.

Редакція газети «Тернопіль вечірній» (t-v.te.ua) може не розділяти точку зору авторів статей і відповідальності за зміст перепублікованих матеріалів не несе.