Сонячні батареї на дах, податок – до бюджету

05 Жов 2017 / 08:16 | Переглядів: 3186

Сонячні батареї

У Тернопільській ОДПІ проконсультували щодо оподаткування доходу, отриманого відпродажу електричної енергії, яка виробляється побутовим споживачем. Головний державний інспектор Галина Оленин зазначила, що у лютому 2014 року Постановою № 170 Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики, булозатверджено Порядок продажу, обліку та розрахунків за вироблену електричну енергію зальтернативних джерел енергії генеруючими установками приватних домогосподарств. Даний Порядок регулює відносини між побутовим споживачем електроенергії таелектропостачальником, що здійснює постачання електричної енергії за регульованим тарифом на території провадження ліцензійної діяльності. Відповіднодоп.2розділу І даного Порядку побутовим споживачем є фізична особа, якавикористовує в приватному господарстві електричну енергію для забезпечення власних побутових потреб, щоневключають професійну та комерційну діяльність.

При цьому, побутовий споживач має право, зокрема, продавати електропостачальнику електроенергію, вироблену з альтернативних джерел енергії за "зеленим" тарифом в обсязі, що перевищує місячне споживання електричної енергії його приватним домогосподарством. Побутовий споживач продає, аелектропостачальник купує електричну енергію, вироблену зальтернативних джерел енергії генеруючою установкою приватного домогосподарства, згідно з умовами договору купівлі - продажу.

Доходи громадянина від такого продажу є об'єктом оподаткування податком надоходи. Ставка податку становить 18 відсотків. Також, вказані доходи слід оподаткувати івійськовим збором за ставкою 1,5 відсотка. При цьому, оподаткування доходів таперерахування утриманих сум до бюджету здійснює податковий агент - електропостачальник відповідно до порядку, встановленому статтею 168 Податкового кодексу.

Теги →

Розповсюдити

Використання матеріалів сайту дозволяється при умові посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на сайт t-v.te.ua.

Редакція газети «Тернопіль вечірній» (t-v.te.ua) може не розділяти точку зору авторів статей і відповідальності за зміст перепублікованих матеріалів не несе.