Пропонуються новації для удосконалення Податкового кодексу

05 Чер 2013 / 06:36 | Переглядів: 2029

Гроші

Комплексні зміни до Податкового кодексу України, які передбачають розширення кола податкових агентів екологічного податку, визначення первинних водокористувачів платниками збору за спецводокористування, а також реформування фіксованого сільгоспподатку, розробили фахівці Міністерства доходів і зборів.

Дане нововведення передбачено Національним планом дій на 2013 рік у рамках економічних реформ Президента. Розробці змін передував детальний системний аналіз практики застосування норм Податкового кодексу. Відтак розробники дійшли висновку щодо необхідності спрощення механізму сплати податків шляхом визначення податкових агентів, які сплачують екологічний податок та збір за спеціальне використання води. Запропоновано визначити агентами тих, які сплачуватимуть екологічний збір за енергоносії, що створюють викиди забруднюючих речовин в атмосферу, а також за товари, що імпортуються та є джерелом виникнення таких забруднюючих речовин.

Крім того фахівці Мін доходів пропонують переглянути механізм сплати фіксованого сільськогосподарського податку. Адже ставка цього платежу не переглядалась із 1 січня 2005 року і прив'язана до нормативної грошової оцінки сільгоспземель, проведеної на 1 липня 1995 року. У середньому за 1 га платниками фіксованого сільгоспподатку сплачено лише 6 грн. на рік. Тобто їх оподаткування здійснюється без урахування інфляційних процесів в економіці. Тому запропоновано ставку індексувати з урахуванням нормативної грошової оцінки землі станом на 1 січня базового податкового року і сплачувати податок до місцевих бюджетів.

У Міністерстві сподіваються, що у випадку реалізації законопроекту місцеві бюджети додатково отримають 1,3 млрд. грн.

Детальніше із законопроектом можна ознайомитися на веб-порталі Міністерства доходів і зборів за адресою (minrd.gov.ua).

Відділ взаємодії із ЗМІ та громадськістю Тернопільської об'єднаної ДПІ

Теги →

Розповсюдити

Використання матеріалів сайту дозволяється при умові посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на сайт t-v.te.ua.

Редакція газети «Тернопіль вечірній» (t-v.te.ua) може не розділяти точку зору авторів статей і відповідальності за зміст перепублікованих матеріалів не несе.