Коли адвокатові потрібно вести дві книги обліку

13 Чер 2013 / 14:25 | Переглядів: 1715

Гроші

Я здійснюю незалежну адвокатську діяльність та нещодавно зареєструвався підприємцем-спрощенцем. Як вести мені облік доходів?

Відповідає головний державний податковий інспектор відділу взаємодії із ЗМІ та громадськістю Тернопільської об'єднаної ДПІ Павло Копча.

Якщо фізична особа провадить незалежну адвокатську діяльність та одночасно здійснює й підприємницьку діяльність на спрощеній системі оподаткування, то вона повинна вести дві книги обліку доходів і витрат. Перша, - книга обліку доходів і витрат (затверджена наказом ДПА України від 24.12.2010р. №1025) - для відображення доходів, отриманих від адвокатської діяльності. Друга, - книга обліку доходів (затверджену наказом Мінфіну України від 15.12.2011р. №1637) - залежно від обраної групи платника єдиного податку.

Варто мати на увазі, що доходи, отримані від здійснення підприємницької діяльності на спрощеній системі оподаткування, відображаються у податковій декларації платника єдиного податку фізичної особи-підприємця. Форму такої декларації затверджено наказом Мінфіну України від 21.12.2011 р. № 1688 "Про затвердження форм податкових декларацій платника єдиного податку".

Залежно від групи декларація подається у такі терміни:

- для платників єдиного податку І та ІІ груп - у строки, встановлені для річного податкового періоду. Тобто, протягом 60 календарних днів, наступних за останнім днем звітного року.

- для спрощенців ІІІ та V груп - у строки, встановлені для квартального податкового періоду. Тобто протягом 40 календарних днів, що настають за останнім днем звітного кварталу. У 2013 році: за І квартал - до 10 травня; за півріччя - до 10 серпня; за 9 місяців - до 9 листопада; за рік - до 9 лютого.

Порядок ведення діяльності на спрощеній системі оподаткування, обліку та звітності визначено розділом XIV Податкового кодексу України.

***

Нагадаємо, що Указом Президента України від 24.12.2012 №726/2012 утворено Міністерство доходів і зборів України шляхом реорганізації Державної податкової служби України та Державної митної служби України, поклавши на Міністерство, що утворюється, функцію з адміністрування єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування.

Теги →

Розповсюдити

Використання матеріалів сайту дозволяється при умові посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на сайт t-v.te.ua.

Редакція газети «Тернопіль вечірній» (t-v.te.ua) може не розділяти точку зору авторів статей і відповідальності за зміст перепублікованих матеріалів не несе.