Державна служба зайнятості оплатить навчання громадянам, старшим 45 років!

30 Кві 2013 / 11:27 | Переглядів: 2743

центр зайнятості

Новим Законом України "Про зайнятість населення", який вступив в дію 1 січня 2013 року громадянам, старшим 45 років і які мають страховий стаж не менше 15 років, надано право на прискорене здобуття нової професії або підвищення кваліфікації. Відповідна процедура визначена прийнятою 20 березня цього року постановою Кабінету Міністрів України "Про затвердження Порядку видачі ваучерів для підтримання конкурентоспроможності осіб на ринку праці".

В умовах постійного розвитку технологій знання та навички працівників, отримані у межах базової освіти, швидко застарівають. Так, у країнах Європейського союзу діє система безперервного навчання протягом життя. Відтепер і в Україні люди після 45 з 15-річним чи більшим страховим стажем зможуть отримати в органах Державної служби зайнятості ваучери для оплати навчання за новим фахом із затвердженого переліку професій (спеціальностей) та напрямів. Вартість ваучера встановлюється в межах вартості навчання, але не може перевищувати 10 прожиткових мінімумів для працездатних осіб (з 1 січня 2013 року — це 11470 гривень).

У разі, коли вартість навчання перевищує максимальну вартість ваучера, особа або роботодавець самостійно здійснюють оплату різниці.

Оплата ваучерів здійснюється Фондом загальнообов'язкового державного соціального страхування на випадок безробіття.

Слід зазначити, що ваучери не зможуть отримати:

- особи, які не мають професійно-технічної або вищої освіти;

- ті, хто проходив протягом останніх п'яти років перепідготовку за рахунок коштів Фонду загальнообов'язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття;

- а також зареєстровані безробітні, які виявили бажання пройти професійне навчання за направленням служби зайнятості.

Ваучер на навчання можуть видаються як безробітним, так і працюючому населенню.

Вибір форми навчання та навчального закладу, що має ліцензію на діяльність з надання освітніх послуг з визначеного Кабінетом Міністрів України переліку професій (спеціальностей), здійснюється особою. До переліку включено професії для кадрового забезпечення таких пріоритетних галузей, як будівельна, агропромисловий комплекс, транспортна інфраструктура та інформаційні технології.

У наступні роки цей перелік буде уточнюватися, виходячи з потреб ринку праці.

Більш детальну інформацію про порядок і умови видачі ваучерів можна отримати в Тернопільському міськрайонному центрі зайнятості. Контактний телефон : 52-67-70.

Теги →

Розповсюдити

Використання матеріалів сайту дозволяється при умові посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на сайт t-v.te.ua.

Редакція газети «Тернопіль вечірній» (t-v.te.ua) може не розділяти точку зору авторів статей і відповідальності за зміст перепублікованих матеріалів не несе.