Як і коли обрізати виноград

24 Вер 2017 / 15:58 | Переглядів: 606

Обрізання винограду

Щорічне обрізування винограду восени дуже важливий процес для отримання багатого врожаю в наступному році.

На початкуобрізання лози винограду, як інформує http://kvitkainfo.com,нам потрібно визначитися якої форми надати виноградному кущу. Чи це шпалерна, чи це штамбова форма. Найчастіше ми зустрічаємо, і самі надаємо перевагу шпалерній формі(виноградна лоза росте горизонтально до землі), яка є найзручнішою для маскування гаражу чи бесідки,чи для створення зеленої огорожі, штамбова форма використовується у більш професійних цілях на плантаціях виноградників. Штамб це стовбур як у дерева, який росте перпендикулярно до землі.

Коли мивисаджуємо в запланованому місці молоді саджанці винограду і робимо щорічну обрізку, в такому випадку жодних проблем не повинно виникати. Визначившись з типом формування і починаючи з 1 року після висаджування ми формуємо кущ так як задумали.

Як обрізати молодий виноград

obrizannya_molodogo_vinogradu1.jpg (78.45 Kb)

Коли обрізати виноград

Осінню обрізку виноградупотрібно робити після заморозків, коли з пагонів вже облетить листя. В цей час лоза припиняє дерев'яніти . Так, на зиму слід залишити лише ту частину, яка здерев'яніла до заморозків.

У жовтні, після листопаду, слід сформувати плодову ланку, що складається з сучка заміщення та плодової стрілки. Почати огляд кожного рукава виноградного куща слід знизу до гори.

obrizka_vinogradu_2.png (90.72 Kb)

На висоті вище 80 см від грунту, якщо форма винограду шпалерна (задерев'янілий стовбур), треба вибрати 2 добре розвинуті цьогорічні лози нижній пускаємо горизонтально до землі по металевій основі, на цій гілці залишаємо 2-3 бруньки в нас вийде сучок заміщення. Перший наступний за ним сильний пагін, повинен розташовуватися з протилежного боку(сучку заміщення) гілки, його обрізаємо так щоб залишилося 4- 5 бруньки , ми сформували плодову стрілку.

Відмінність штамба від рукава або кордону можна назвати формальним. І штамб, і рукав, і кордон все це багаторічна лоза. Деякі відмітні ознаки: кордон завжди розташовується на штамбі, штамби зазвичай ростуть із землі. Кордон нахилений паралельно до землі, не важливо на якій висоті від землі,а рукава під кутом до землі.Штамб перпендикулярно землі, як у плодових дерев.

Яку кількість бруньок потрібно залишити на плодовій стрілці винограда - поради читачів садівників

Кількість бруньок на плодовій стрілці винограда залежить від товщини лози, і від ваги грони винограду

Якщо діаметр лози 5мм залишаємо 4-5 бруньок, при 6мм - 5-6 бруньок,….. при 10мм залишаємо 11-12 бруньок, 12мм-13-15 бруньок.…. Залишаючи у такій кількості бруньки ми перестраховуємося бо 2-3 бруньки можуть бути без плідними. Якщо сорт дає грона більше 500 грамів, то залишати бруньок слід мінімальну кількість з (при товщині лози 10мм залишаємо 11 бруньок ), а якщо менше 500 грамів - то по максимальному (при товщині 10мм залишаємо 12 бруньок).

Важливі моменти обрізки винограду

При обрізанні лоз винограду важливо звернути увагу на камбій ( тканину рослини на лозах). Під корою він може мати темно-зеленого або навіть сірого кольору. Кора з такого камбію легко знімається шматками. Якщо ж камбій здоровий (він має світло-зелений колір), кору з нього легко зняти не вийде. Тому лозу потрібно обрізати до живого камбію.

obrizka_vinogradu_3.png (84.37 Kb)

З 2-3 пагонів, які ростуть з одного місця, найкраще залишити один (найбільш сильний), а решта - вирізати. Так, на лозі попереднього року залишають 3-4 молодих, цьогорічних. Обрізати лозу винограду потрібно таким чином, щоб залишалося 2-3 см над живою брунькою. На другий і наступні роки кущ обрізають за тим же принципом: на кожному рукаві попереднього року залишають не більше 3-4 лози.


Джерело -http://kvitkainfo.com

Теги →

Розповсюдити

Використання матеріалів сайту дозволяється при умові посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на сайт t-v.te.ua.

Редакція газети «Тернопіль вечірній» (t-v.te.ua) може не розділяти точку зору авторів статей і відповідальності за зміст перепублікованих матеріалів не несе.