"Писанці"-20!

28 Лип 2017 / 08:52 | Переглядів: 2730

"Писанці"-20!

Многая літа церкві по праву

Тут для нас місце Божої слави

Тут очищаєм душі й серця

Тут Христос Господь у сяйві Отця.

Микола Тимчук, 105 років.

У кожному селі на видному місці збудований храм, який століттями творить легенду села. У моєму рідному селі височіє храм Святих Апостолів Петра і Павла, зведений у 1906 р минулого століття . Фундаторами церкви були прості сільські парафіяни, які збирали кошти на будівництво , організатором якого були тодішній староста- Кравчук Міхал та голова сільської читальні Кульбаба Дмитро. Першу службу у храмі відправляв отець Бачинський.

12 липня відбулося величне мистецьке дійство з нагоди храмового свята та 20-ліття створення Дитячого Театрального Колективу "Писанка". Безкровну жертву звершив собор духовних отців на чолі з настоятелем храму, коректором християнських душ- отцем Андрієм Курилом. Після закінчення Божественної Літургії, юні мельпоменівці колективу посипали священникам стежку квітами, засвідчуючи їм свою любов , вітаючи їх на теренах рідної Мовчанівки. А далі - із уст маленьких акторів полились декламації-вітання. Майбутні колоси - таланти представили також інсценізацію Віри Багірової "Святі апостоли, благословіть Україну". Усе молитовне дійство перепліталося із мелодійними піснеспівами виспіваного талановитого хору "Осанна" . Усі учасники колективу були одягнені у вишукані, дивовижної роботи костюми, виготовлені руками матерів. Усі писанчата цьогоріч вперше представили на сценічний кін свої акторські здібності. Лише наполегливою працею мистецька палітра відбулася на найвищому щаблі краси та оригінальності . У святочній мажорній ноті були задіяні: Дмитро Вішко, Марта Поцілуйко, Юрій Бойко, Максим Чербунін, Борис Саламатин , Юлія Табак, Ігор Загребельний , Юлія Загребельна, Олег Ковальчук, Діана Леськів, Денис Підгірний. Завершальним акордом поздоровлень - вітання від голови об'єднаної територіальної громади Віталія Дацка, з нагоди ювілею "Писанки" та дня народження храму - зачитала режисер колективу Ольга Кульбаба, На свято завітали - начальник відділу культури, туризму та з питань діяльності ЗМІ Підволочиської селищної ради Інга Бабій, провідний методист Підволочиського БК Люба Кульпак- теж із щирим віночком вітань, представники ТОВ "Агрофірма Медобори" в особі Юрія Свінціцького , який щиро вітав моїх сільчан із знаменною подією. Далі слово взяв наш рідний парох о.Андрій, "який щиро всіх вітає, при Божій помочі благословляє", усю українську православну родину поздоровив із празником побажав "писанчатам" ще не один ювілей зустрічати у рідному храмі. Були злети і падіння , проте зі щирою молитвою на устах , жертвенністю пресвятої Євхаристії колектив вистояв, втримався на мистецькому плаву, "Писанка"- діє, творить, дихає на повні груди, впроважує все нові та нові творчі задуми та плани. аматори живуть мистецтвом , і мистецтво живе у них- підкреслив слуга Божий, добротворець , якому честь божественна повік, і риси пастирські носити під взором Божим многа літ- о.Андрій Курило.

Останнім акордом- щирий поклін серця та щедрий засів подяки - батькам, малеча яких була вперше задіяна у молитовних фестинах . Усім артичтам , котрі протягом 20- ти літ прославляли , звеличували Пресвяту Трійцю , предковічну, сивочолу землю, на сценічних підмостках не лише рідного села, у якому мешкають працьовиті побожні, патріоти аграрії, а й обласного центру. Ваші діти відвідують холодну фабрику мистецтв, у якій сіються зерна без кукілю, добра, християнської любові та щирого патріотизму до рідної землі , які у майбутньому проростуть у благодатному грунті - щедрим жнивовим колосом на іконостасі нашої неньки України. Імена акторів будуть викарбовані золотими літерами на скрижалях історії рідного села. Щира подяка отцю Андрію, за велику тематичну допомогу у катехизації підготовки ювілею "Писанки", зокрема виготовлення кольорових запрошень- світлин гостям мистецької палітри. А ще подяка студенту Тернопільського технічного коледжу Романові Канюці за допомогу у оформленні реквізиту. Щира подяка і директорові ТОВ "Медобори" Юрію Ковалю за виділені кошти на проведення вечірнього дозвілля для мешканців та гостей села. Легкого вам шляху у цей не легкий час, здоров'я міцного довіку, низький уклін і подяка від "Писанки", ми просимо в Бога вам років без ліку.

Христина-Марія БІЛА,

студентка ЧДМК, активна учасниця "Писанки"

Теги →

Розповсюдити

Використання матеріалів сайту дозволяється при умові посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на сайт t-v.te.ua.

Редакція газети «Тернопіль вечірній» (t-v.te.ua) може не розділяти точку зору авторів статей і відповідальності за зміст перепублікованих матеріалів не несе.