На березах уже набухли бруньки. Це означає, що в цих деревах з'явився сік. Саме в цей час він має найбільш цілющі властивості. Але потрібно знати, де, як і в що його збирати.
Багато хто думає, що через погані екологічні умови березовий сік некорисний. Це не зовсім так. Втягує рідину не листя, а корінь. Коренева система в берези йде глибоко в землю, тому не всмоктує отрути з поверхневого шару грунту. Відповідно всі місця, де росте береза, підходять для збору соку. Хоча, задля власного заспокоєння, не варто його збирати поблизу доріг.
Сокорух по дереву відбувається лише у світлий час доби, тому починати збір краще вранці. Вночі дерево ніби спить. Дірочку в стовбурі дерева потрібно робити з південного боку. Там активніше капатиме сік, на відстані 40-50 см від землі, напрямком униз, глибина отвору 2-3 см (потрібно проникнути під мертву кору). Потім просто підставляєте жолобок у ємність, і до вечора у вас уже повно прозорого, солодкувато-водянистого напою, подарованого деревом. Набравши соку, обов'язково допоможіть березі залікувати рани - хоча б для того, щоб наступного року було вам до чого повернутися. Для цього після збору соку замастіть надріз пластиліном, воском, господарським милом або закрийте його мохом. Це вбереже дерево від проникнення в нього бактерій і різних грибків, які можуть спричинити загнивання надрізу, ы, можливо, призвести до загибелі дерева.
Свіжий березовий сік лікує виразки шлунка і дванадцятипалої кишки, печінку, жовчний міхур, головний біль, цингу, бронхіт, кашель, допомагає при ревматизмі, радикуліті, подагрі й артриті, корисний при шкірних захворюваннях, очищає кров, стимулює обмін речовин, має властивості очищення нирок.
Не можна пити багато березового соку людям із оксалатовими каменями в нирках.
Якщо ви не плануєте випити сік відразу, закрийте банку і поставте її у холодильник.. Однак довше 2-3 днів напій краще не зберігати, інакше він забродить, окислиться і з цілющого нектару перетвориться на отруту. Якщо ж сік законсервувати, то він простоїть ще кілька місяців. Для консервування підігрійте сік у емальованому посуді до температури 80 градусів, розлийте у скляні пляшки і банки. Заповніть майже доверху і закрийте кришками. Корки пляшки осмоліть. Пастеризуйте 15-20 хвилин, підігрійте до 85 градусів для пастеризації. Звичайно, вітамінів у консервованому соці не залишається, а от мінерали (калій, кальцій, натрій, магній, марганець, мідь) зберігаються.
Теги → березовий сік здоров'я Тернопіль