За кожною вишиванкою стоїть молитва, потужна енергія, ціла доля

22 Чер 2016 / 02:21 | Переглядів: 1480

За кожною вишиванкою стоїть молитва, потужна енергія, ціла доля

Тернополю презентували "Спадок нації". Перший в Україні повнометражний документальний фільм про вишиті сорочки показали тернополянам 21 червня у "Палаці кіно". Картину створили до десятиріччя Всесвітнього дня вишиванки з метою в одній роботі об'єднати такі різні і унікальні сорочки з усіх етнографічних куточків України.

-Ми старалися зробити фільм цікавим для молоді, - ділиться автор ідеї, сценарист та засновник Всесвітнього дня вишиванки Леся Воронюк. - Він складається із двох площин: перша, власне,самі сорочки, а друга - історії людей, життя яких змінила вишиванка.

Однією з таких історій є доля зв'язкової Романа Шухевича Ольги Ільків, котра 12 років перебувала в одиночній камері, де взяла собі за мету вишити сорочку. Майструвала її із старих простирадл, і досі для жінки її творіння є не просто одягом, а символом нескореності перед системою.

За кожною вишиванкою стоїть молитва, потужна енергія, ціла доля. Кожна симіолізує щось своє, залежно від узору, техніки, відповідно і від регіону.

- Знімальна група об'їздила усі куточки України, і нас вразила бабуся з села на Луганщині, десь 20 км від кордону із Росією. Уже після зйомки мені сказала: "Я вас прошу, будь ласка, покажіть, що ми українці!", - згадує режисер стрічки Олександр Ткачук.

Географія "Спадку нації" окрім України охоплює діаспори Німеччини, Італії, Канади, Росії та ОАЕ. Стрічку вже презентували в Празі, Києві, Львові та Чернівцях, де вона була чудово прийнята публікою і збирала аншлаги.

Бюджет фільму склав близько 650 тис. гривень, при чому кошти з державної казни не були задіяні. Показ відбувся за підтримки ТРЦ "Атріум", проекту "Територія особистого розвитку" та Центру національно-патріотичного виховання "Підкова".

Олена КРИВАК.

Теги →

Розповсюдити

Використання матеріалів сайту дозволяється при умові посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на сайт t-v.te.ua.

Редакція газети «Тернопіль вечірній» (t-v.te.ua) може не розділяти точку зору авторів статей і відповідальності за зміст перепублікованих матеріалів не несе.