В Україні створили комітет захисту української мови

28 Чер 2012 / 14:37 | Переглядів: 1899

Ми хочемо розмовляти українською мова

300 громадських діячів створили Всеукраїнський комітет для захисту української мови.

Про це на прес-конференції сказав депутат Верховної Ради, голова організаційного комітету Всеукраїнського комітету для захисту української мови Олесь Доній.

Він зазначив, що серед 300 громадських діячів, які увійшли до цього комітету, представлені колишні політв'язні, письменники та видавці, журналісти та телеведучі, режисери і актори.

Метою створення комітету, за його словами, є діяльність патріотичних сил для захисту української державності, культури та мови.

"Ми не виступаємо проти будь-якої іншого мови. Ми виступаємо проти русифікації", - сказав Доній.

Крім цього, діяльність комітету спрямована на захист всіх мов, які потребують державної і громадської підтримки, зокрема, тих мов, народи яких не мають окремої державності: кримських татар, гагаузів, ромів, караїмів, кримчаків.

Голова оргкомітету повідомив, що зараз проходить створення філій та осередків комітету у всіх регіонах.

Крім цього, комітет зараз виходить із 2 ініціативами щодо захисту української мови.

Перша з них полягає в організації безкоштовних курсів української мови, а друга - Український народний університет - у поширенні та популяризації української культури.

Зокрема, письменник і член комітету Василь Шкляр на прес-конференції виступив з ініціативою економічних санкцій проти бізнесменів та політиків, діяльність яких загрожує українській мові.

Він запропонував бойкотувати і не купувати продукцію окремих видавництв, власниками яких є депутати від Партії регіонів.

Як повідомлялося, голова фракції Партії регіонів Олександр Єфремов прогнозує ініціативи своєї партії щодо надання російській мові статусу державної в Конституції у разі відмови Ради прийняти в цілому законопроект про мовну політику.

За матерiалами: Українські новини

Теги →

Розповсюдити

Використання матеріалів сайту дозволяється при умові посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на сайт t-v.te.ua.

Редакція газети «Тернопіль вечірній» (t-v.te.ua) може не розділяти точку зору авторів статей і відповідальності за зміст перепублікованих матеріалів не несе.