У Тернополі вшанували лауреатів Всеукраїнської премії імені Романа Завадовича

08 Чер 2016 / 01:06 | Переглядів: 1509

У Тернополі вшанували лауреатів Всеукраїнської премії імені Романа Завадовича

У торгово-розважальному центрі "Подоляни" відбувалась церемонія нагородження за популяризацію дитячої книги переможців Всеукраїнської премії ім. Романа Завадовича.Її супроводжувало невелике концертно-мистецьке дійство з елементом драматургії.

У день цих урочин "Подолянами" блукали персонажі творів Романа зі Славної. Усі вони -учні Зборівської державної гімназії імені Романа Завадовича. Пошановувачів творчості відомого земляка вони привітали фрагментом вистави "Пригоди Гномика-Ромтомтомика".

А ось солістка, лауреат Всеукраїнських конкурсівНаталія Виспінська, вокальний ансамблю дівчат, а також Вікторія Нікуліна вз Тернопільського обласного музичного училища ім.Соломії Крушельницькоїобдарували присутніх піснями на слова Богдана Мельничука.

До речі, самеБогдан Мельничук- письменник, заслужений діяч мистецтв України - ставлауреатом премії князя дитячої літератури у номінації "За кращі твори для дітей та юнацтва". А ось перемогу в номінації"За вдалий літературний дебют серед молодих авторів" здобув учень ернопільської загальноосвітньої школи № 24 Олексій Мартинюк.Уномінації "За популяризацію творчості Романа Завадовича" премію отримала Зборівська державна українська гімназія ім. Р. Завадовича.

Лауреатів, учасників конкурсу, а також вихованців Петриківського дитячого будинку-інтернату, що нагодились на мистецьку дефіляду, привітавзаступник міського голови Тернополя Леонід Бицюра.

"Романа Завадовича справедливо величають князем української дитячої літератури. І це заслужено,- зазначив Леонід Олексійович. -Адже наш земляк цілком свідомо обрав стезю, на якій годі швидо добитись визнання. Своєю творчістю він відкриває дітям двері до храму краси, мистецтва, пізнання народних традицій та світу. Він закладає у їхні серця ази доброти, навчає мислити, розвиває їхню уяву. Роман зі Славної є тим яскравим прикладом письменника-педагога, котрий формує дитячі душі та вчить ніколи не опускати рук, у навіть найскладніших ситуаціях не втрачати гумору та завжди вірити в дива. Дуже сподіваюсь, що для кожного з вас його наука стане своєрідним дороговказом, шпаргалкою на щодень".

Ініціатором встановлення премії імені Романа Завадовича є літератор, член літературного об`єднання при обласній організації Національної спілки письменників України, журналіст, директор комунальної установи облради "Тернопільський обласний молодіжний методичний центр"Володимир Демчишин.

"Заснована премія мистецькою фундацією "Батьківські обереги", яку очолюю, спільно з тернопільською організацією Української асоціації творчої інтелегенції "Світ культури" та редакцією журналу "Літературний Тернопіль",- зауважив пан Володимир. - Присуджується у трьох номінаціях у загальному розмірі 13 тисяч гривень. Фіннсову пітримку надає благодійнй фонд "Подоляни"".

"Ця премія мого батька дасть можливість новим та надійним авторам дитячої літератури, своїми віршами та оповіданнями, навчати нові покоління про свою історію та спадщину,-написав у листі до Володимира Демчишина син Романа Завадовича також Роман Завадовича, котрий нині мешкає у США.- Хочу вірити, що усе буде гаразд!"

Наталя ГОНТА.

Теги →

Розповсюдити

Використання матеріалів сайту дозволяється при умові посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на сайт t-v.te.ua.

Редакція газети «Тернопіль вечірній» (t-v.te.ua) може не розділяти точку зору авторів статей і відповідальності за зміст перепублікованих матеріалів не несе.