У Тернопільській обласній книгозбірні для дітей обговорили нові стандарти професійної діяльності бібліотекарів

27 Лис 2014 / 09:45 | Переглядів: 2006

бібліотека семінар конференція форум

Осінь - не час впадати у зимову сплячку, а чудова пора для підбиття підсумків, для народження і втілення нових планів та ідей. Найкращим свідченням цієї тези є переповнена читальна зала Тернопільської обласної бібліотеки для дітей, де днями відбувся семінар-практикум на тему: "Нові стандарти професійної діяльності - шлях до підвищення соціальної ролі бібліотек для дітей". До участі у семінарі було запрошено завідуючих центральними районними бібліотеками для дітей, з метою спільного знаходження нових шляхів формування позитивного іміджу та поглиблення соціальних функцій дитячих книгозбірень.

Зі вступною промовою до колег звернулась директор Тернопільської обласної бібліотеки для дітей Надія Новіцька: "Як працівники інформаційної галузі, ми повинні постійно тримати руку на пульсі часу, адже зацікавити добре підкованого у плані науково-технічного прогресу читача самою лише книгою - надзвичайно важко". Вона підкреслила, що книгозбірня сьогодні це не лише потужний інформаційно-культурний центр, але й дозвіллєвий заклад, у якому має бути створено максимум умов для забезпечення потреб та інтересів читача у різних сферах діяльності. "Маючи багаторічний досвід у сфері обслуговування, помножений на прагнення удосконалюватись у своїй професії, лише бібліотекар може здійснювати почесну місію - виховання духовно багатого, освіченого покоління юних громадян України" - підкреслила Надія Семенівна і запросила своїх колег із районних філій до тісної співпраці, конструктивного діалогу з будь-яких питань.

Із особливостями планування роботи дитячих бібліотек на 2015 рік учасників семінару-практикуму ознайомила Надія Чайківська - заступник директора з наукової роботи ТОБД. Вона також поінформувала працівників районних книгозбірень про деякі зміни у переліку святкових заходів на наступний рік, акцентувала увагу на найважливіших подіях та датах. Надія Андріївна закликала усіх учасників семінару-практикуму набратись терпіння, адже наступний рік обіцяє бути важким як у професійному плані , так і для держави вцілому. Вона також наголосила на необхідності патріотичного виховання підростаючого покоління, залучення до бібліотеки переселенців зі сходу, адже окрім матеріальної допомоги, їм потрібна і духовна та моральна підтримка.

Із цілою низкою цікавих ідей та свіжих пропозицій до учасників семінару звернулась Тетяна Хованець - завідувачка науково-методичним відділом ОБД. Як представниця плеяди молодих спеціалістів бібліотечної справи, Тетяна Володимирівна репрезентувала наступну тему: "Інноваційна діяльність - основа розвитку сучасної бібліотеки для дітей". Вона ознайомила присутніх колег із видами інновацій, які використовуються у роботі сучасної бібліотеки, а також навела приклади рекламної діяльності книгозбірень. Про те, як встигнути за декілька хвилин донести до аудиторії потрібну інформацію, Тетяна Володимирівна розповіла під час представлення простої форми презентації "Печа-куча". Вона також поділилась деякими порадами щодо проведення цієї динамічної, але водночас простої та доступної форми презентації.

Ключові критерії оцінки сучасної дитячої літератури розкрила у своїй доповіді завідувачка відділу комплектування та обробки літератури Тетяна Шеховцова. Вона також торкнулась деяких болючих питань. Зокрема, існує проблема розподілу книг між бібліотеками, а також браку літератури, за шкільною програмою. "Прикро, що у процесі формування переліку видань, які пізніше поступають до книгозбірні, не враховується думка самих бібліотекарів - каже Тетяна Іванівна - як наслідок, ми отримуємо книги, які не відповідають ні віку, ні потребам, ні інтересам нашого читача". Також, було відзначено авторів видавництва та книги, які імпонують читацькій аудиторії ОБД.

А от молоді фахівці сектору інформаційних технологій та електронних ресурсів виступили із темою "Соціальні мережі, як спосіб реклами послуг бібліотеки. Завідувачка сектору Оксана Шлапак представила учасникам семінару сайт ТОБД, а також поділилась досвідом розміщення бібліотекою інформації на популярних інтернет-ресурсах, зокрема: "Вконтакті", "Фейсбук", "Однокласники". "Така рекламна діяльність, сприяє популяризації діяльності книгозбірні, а отже й збільшенню користувачів" - зазначає Оксана Михайлівна.

Також, до слова було запрошено завідувачку відділу обслуговування дошкільників та учнів 1-4 класів Галину Стецій, яка поділилась із колегами досвідом роботи з наймолодшими читачами. Вона наочно продемонструвала деякі цікаві форми заходів, такі як: скайп-читання, години безпеки, родинні свята. "Особливою популярністю користуються розвиваючі ігри за методикою М. Монтессорі для наших наймолодших відвідувачів, а також недільні сходини, які проводяться за участю членів Спілки української молоді Тернополя" - зазначає Галина Володимирівна.
Не обійшлося і без приємних сюрпризів. По завершенні семінару-практикуму було проведено творчу зустріч із письменниками Тернопілля: Євгеном Безкоровайним, Тамарою Ткачук-Гнатович та Любов'ю Малецькою. Митці подарували усім присутнім хвилини естетичної насолоди, зачитуючи власні вірші та декламуючи поезії неперевершених класиків української літератури.
На завершення, директор Тернопільської обласної бібліотеки для дітей Надія Новіцька принесла щирі слова вдячності учасникам семінару та шановним гостям, які влили трохи яскравих барв у робочу атмосферу заходу.

Працівниця ТОБД Уляна Пилипчук

Теги →

Розповсюдити

Використання матеріалів сайту дозволяється при умові посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на сайт t-v.te.ua.

Редакція газети «Тернопіль вечірній» (t-v.te.ua) може не розділяти точку зору авторів статей і відповідальності за зміст перепублікованих матеріалів не несе.