У обласному архіві відкрито виставку до 140-ї річниці від дня народження Богдана Лепкого

07 Лис 2012 / 16:32 | Переглядів: 3358

Лепкий Богдан

З нагоди 140-ї річниці від дня народження Б.Лепкого, який вніс вагомий вклад в історію української культури, як поет, прозаїк, перекладач, літературознавець, видавець, в держархіві Тернопільської області підготовлено виставку під назвою "Я жив тобою, Україно!"Про життєвий і творчий шлях Богдана Лепкого можна дізнатись з ілюстрованого журналу „Екран” (Чікаго), в якому вміщені світлини, на яких письменник у родинному колі, серед друзів та знайомих.

Представлений Календар товариства "Просвіта" на 1927 рік, який повідомив читачів про присвоєння Б.Лепкому звання "Почесний член товариства "Просвіта". Стаття про Б.Лепкого містить короткий огляд його життєвого шляху та творчого доробку.

Наявний випуск літературно-наукового журналу "Дзвони" за 1932 рік, який вийшов з нагоди 60-ліття Б. Лепкого та з метою популяризації творчості митця серед українського народу. Редакція журналу присвятила ювіляру цілий випуск, зміст якого становили наукові статті та вірші - "присвяти". Також експонується копія „Альбому з привітаннями Б.Лепкого з нагоди 60-ліття з дня народження”, який вийшов у Кракові.

В експозиції представлені прижиттєві та сучасні видання творів Б. Лепкого, наукові дослідження про життя і творчість письменника.

На зберіганні в науково-довідковій бібліотеці держархіву області є прижиттєві видання творів Лепкого: оповідання "В глухім куті", видане у Львові в 1903 р., історична повість „Батурин” (1927 р.), історичне оповідання "Орли", видане в Львові в 1934 р.

Нявні також поезії та прозові твори, вміщені в таких часописах, як "Літературно-науковий вісник", "Молода Україна", "Дзвінок", "Світ дитини".

Представлені твори Лепкого, які були видані в діаспорі („Під ялинку”, „Казка мойого життя. До Зарваниці”), а також вміщені в періодичних виданнях української діаспори, зокрема таких, як "Світло" (Торонто), "Екран" (Чикаго), "Альманах Українського Народного Союзу" (Нью Йорк), "Церковний календар" (Варшава) та багатьох інших.

Експонується книга Богдана Остап'юка "Давній Тернопіль", де вміщено спогади про Лепкого, який часто приїжджав до Тернополя. Зокрема у вересні 1929 року у залі "Міщанського братства" в Тернополі читав уривок з другої частини тоді ще не надрукованої "Полтави".

З сучасних видань творів Лепкого, які були видані вже у незалежній Україні, варто згадати збірку поезій "Під Різдво", "Твори у двох томах", збірник "Присвяти Василеві Стефаникові", "Казка мойого життя".

Наявні також книги про життя і творчість Богдана Лепкого: Федора Погребенника "Богдан Лепкий", Надії Білик "Богдан Лепкий. Життя і діяльність", Романа Горака "Трагедія Богдана Лепкого".

Великим внеском в увічнення пам'яті Лепкого і пропагування його творчості є чотири збірники статей, документів і фотографій під назвою "Повернення Україні Богдана Лепкого". Ці матеріали, зібрані відомим українським науковцем і меценатом Романом Смиком, були видані у Чикаго впродовж 1995-1998 років.

Експонується книга "Сподвижники поля духовного". Лауреати Всеукраїнської літературно-мистецької та громадсько-політичної премії імені Братів Богдана і Левка Лепких. З книги можна дізнатись короткі біографічні дані володарів премії за 1992-2010 роки.

Завершують експозицію виставки матеріали про вшанування пам'яті Лепкого: різноманітні запрошення на урочисті заходи присвячені річницям від дня народження поета, спеціальні випуски газет, присвячених ювілеям.

Наявні світлини: пам'ятника Б. Лепкому встановленому в м. Бережани, пам'ятної таблиці на приміщенні Тернопільської обласної філармонії, відкритої в 1999 р., погруддя Б. Лепкого, встановленого біля Тернопільської ЗОШ № 14, яка носить з 1994 р. ім'я письменника.

Джерело: oda.te.gov.ua

Теги →

Розповсюдити

Використання матеріалів сайту дозволяється при умові посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на сайт t-v.te.ua.

Редакція газети «Тернопіль вечірній» (t-v.te.ua) може не розділяти точку зору авторів статей і відповідальності за зміст перепублікованих матеріалів не несе.