25 січня : Святої мучениці Тетяни

25 Січ 2013 / 10:24 | 1 коментар | Переглядів: 3233

Іменини ангел

Свята мучениця Тетяна (Татіана) народилася в знатній римській сім'ї - її батько тричі обирався консулом. Він був таємним християнином і виховав дочку відданою Богу і Церкві. Досягнувши повноліття, Тетяна не стала виходити заміж і всі свої сили віддала Церкві. Вона була поставлена діяконісою в одному з римських храмів і служила Богові, в пості й молитві доглядаючи за хворими та допомагаючи нужденним. Праведність свою Тетяні належало увінчати вінцем мучеництва. Коли Римом почав правити шістнадцятирічний Олександр Север (222 - 235), вся влада зосередилася в руках лютого ворога і гонителя християн Ульпіана.

Кров християнська полилася рікою. Схоплена була і дияконіса Тетяна. Коли її привели в храм Аполлона, щоб змусити принести жертву ідолу, свята помолилася - і раптово стався землетрус, ідола рознесло на шматки, а частина храму обрушилася і придавила жерців та багатьох язичників. Біс, що мешкав в ідолі, з криком втік від того місця, при цьому всі бачили як по повітрю пронеслася його тінь. Тоді стали бити святу діву, викололи їй очі, але вона терпіла все мужньо, молячись за своїх мучителів, щоб Господь відкрив їм духовні очі. І Господь почув молитви Своєї раби. Катам відкрилося, що чотири Ангела оточили святу і відводили від неї удари, і їм чути було голос з Небес, звернений до святої мучениці. Всі вони, вісім чоловік, увірували в Христа і впали до ніг святої Тетяни, просячи відпустити їм їхній гріх проти неї. За сповідання себе християнами вони також були піддані тортурам і страчені, прийнявши Хрещення кров'ю. На другий день святу Тетяну знову піддали мукам: її оголили, били, стали різати бритвами її тіло, і тоді з ран замість крові потекло молоко і в повітрі розлилися пахощі. Мучителі знесилилися і заявили, що хтось невидимий б'є їх самих залізними палицями, дев'ятеро з них відразу померли. Святу кинули до в'язниці, де вона молилася всю ніч і з Ангелами оспівувала хвали Господу. Настав новий ранок і святу Тетяну знову привели на суд. Уражені мучителі побачили, що після стількох страшних мук вона з'явилася абсолютно здорова і ще більш сяюча та прекрасна, ніж раніше. Її стали вмовляти принести жертву богині Діані. Свята зробила вигляд, що згодна, і її привели до капища. Тетяна перехрестилася і почала молитися. - І раптом пролунав оглушливий удар грому, і блискавка спопелила ідола, жертви і жерців. Мученицю знову жорстоко катували, а на ніч знову кинули до в'язниці, і знову до неї з'явилися Ангели Божі і зцілили її рани. Наступного дня святу Тетяну привели в цирк і випустили на неї голодного лева; звір не торкнувся святої і став лагідно лизати її ноги. Льва хотіли загнати назад у клітку, і тут він розірвав одного з мучителів. Тетяну кинули у вогонь, але і вогонь не пошкодив мучениці. Язичники, думаючи, що вона чародійка, обстригли їй волосся, щоб позбавити її чарівної сили і замкнули в храмі Зевса. Але сили Божої не можна відняти. На третій день прийшли жерці в оточенні натовпу, готуючись принести жертви. Відчинивши храм, вони побачили поваленого в прах ідола і святу мученицю Тетяну, що радісно закликає Ім'я Господа Ісуса Христа. Всі тортури були виснажені, їй винесли смертний вирок, і мужня страдниця була усічена мечем. Разом з нею, як християнин, був страчений і батько святої Тетяни, який відкрив їй істини віри Христової.

Джерело: pomisna.in.ua

Теги →

Розповсюдити

Використання матеріалів сайту дозволяється при умові посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на сайт t-v.te.ua.

Редакція газети «Тернопіль вечірній» (t-v.te.ua) може не розділяти точку зору авторів статей і відповідальності за зміст перепублікованих матеріалів не несе.