Обережно!!! Африканська чума свиней!!!

06 Лют 2017 / 23:13 | Переглядів: 955

Африканська чума свиней

Згідно з результатом лабораторного дослідження №000275 п.м/17 - 19.01.2017 року Державним науково-дослідним інститутом з лабораторної діагностики та ветеринарно-санітарної експертизи в м. Збараж встановлено африканську чуму свиней. Рішенням ДНПК встановлено 3-х кілометрову зону. Місто Тернопіль знаходиться в другій зоні (зоні нагляду) територія, що оточує межі першої зони радіусом20 км. На час карантину на ринках м. Тернополя заборонена торгівля живими свиньми, а також реалізація свинопродукцією без наявних супровідних ветеринарних документів, які б засвідчували клінічний стан, походження продукції.

Хоча дане захворювання не становить загрози для людини, але економічні збитки від нього дуже великі. Збудником даного захворювання є ДНК - вмісний вірус, який стійкий для широкого спектру температур та зовнішнього середовища. Вірус довго зберігається в м'ясі: хворих тварин - 155 днів, копченостях - 5 місяців, у виділеннях з тварин - до 3-ох місяців, в грунті - 190 днів, а при температурі - 300 С від 6 до 10 років. Захворювання являється трансконтинентальним і має властивість до швидкого і непередбачуваного розповсюдження. Лікування не розроблено. Природне захворювання проходить при контакті здорових свиней з хворими вірусоносіями. Протікає дане захворювання без будь-яких ознак, в гострій і підгострій формах, в точу числі у свиней, які вакциновані проти класичної чуми. Розвиток захворювання проходить з підвищення температури тіла до 41-42 градусів С, серозного кон'юнктивіту та набухання повік. На четверту добу захворювання з'являються характерні ознаки — посиніння шкіри в ділянці підщелепового простору черева, підгрудка, вух, кінцівок, запор змінюється кровотечею, нервові явища та параліч задніх кінцівок. Для свиней всіх порід, видів та вікових груп захворювання завжди закінчується смертю.

Завезення на ферму нових тварин допускається тільки через рік після ліквідації останнього випадку захворювання.

Що необхідно зробити господарствам та громадянам м. Тернополя діяльність яких пов'язана із розведенням, забоєм, переробкою, транспортуванням, зберіганням і реалізацією живих тварин, сировини і харчових продуктів:

1. забезпечити "закритий режим" роботи, утримувати свиней в закритих приміщеннях, або надійно огороджених, ізольованих місцях, не допускати вільного вигулу свиней, контакту з іншими тваринами;

2. Регулярно проводити прибирання, дезінфекцію приміщень де утримуються тварини, постійно змінювати спецодяг, окремий інвентар по догляду за свинями;

3.Виключити годівлю свиней кормами тваринного походження і харчовими відходами. Використовувати рослинні корми, якщо приміняти добавки тваринного походження, то тільки промислового виробництва.

4.Не допускати на територію господарства, приватних тваринних садиб по сторонніх людей…

5.Не купляти свиней без ветеринарних документів, не ввозити і не вивозити тварин та продуктів тваринного походження без дозволу державної ветеринарної служби;

6.Не проводити забій тварин та реалізацію свинини без ветеринарного перед забійного огляду і ветеринарно-санітарної експертизи м'яса і продуктів;

7.Не купляти м'ясопродукти в несанкціонованих місцях;

8.Обов'язково пред'являти все поголів'я свиней для ветеринарного огляду, проведення профілактичних обробок;

9.Не викидати трупи тварин, відходи їх утримання забою і переробки на сміттєзвалища, лісопосадки і т.д.

Шановні тернополяни, звертаємося до Вас з проханням: не купувати м'ясо свинини та супродукти в невстановлених місцях стихійної торгівлі, які не пройшли ветеринарно-санітарної експертизи. Бережіть своє здоров'я!

Б. М. МАЗУРЕНЮК,

в. о. начальника управління

Держпродспоживслужби

в м. Тернополі

Теги →

Розповсюдити

Використання матеріалів сайту дозволяється при умові посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на сайт t-v.te.ua.

Редакція газети «Тернопіль вечірній» (t-v.te.ua) може не розділяти точку зору авторів статей і відповідальності за зміст перепублікованих матеріалів не несе.