Жовтень: повільне зростання ринку праці

05 Гру 2014 / 05:16 | Переглядів: 2408

Інвестиції графік статистика

У жовтні на ринку праці збереглася тенденція до стабільності й повільного зростання. Цього місяця, у порівнянні з попереднім, кількість нових вакансій, опублікованих на Міжнародному кадровому порталі HeadHunter Україна, збільшилася на 2%, а кількість нових резюме залишилася практично на тому ж рівні. Такі показники можна розцінювати як позитивну динаміку — незважаючи на АТО і кризу, ринок праці намагається вистояти. Масового припливу резюме не спостерігається, отже, як і попереднього місяця, нема й масових скорочень.

У порівнянні з вереснем, найбільша кількість нових вакансій була розміщена в західних областях України — Львові, Івано-Франківську й Тернополі. Кількість пропозицій роботи в цих регіонах збільшилася в середньому на третину. Також активно розміщували вакансії в таких регіонах, як Дніпропетровськ (+23%), Запоріжжя (+20%), Харків (+5%), Одеса (+4%). Позитивна динаміка спостерігається і в столиці — +2% нових вакансій у порівнянні з минулим місяцем.

Значне падіння кількості вакансій помітне в проблемних областях України. В Луганському і Донецькому регіоні кількість пропозицій знизилася ще на третину. Всього кількість вакансій у цих регіонах скоротилася в 4-5 разів. Так, якщо на початку року в Донецьку і області розміщували 1200-1500 нових вакансій на місяць, то в жовтні — не більше 300 (при цьому левова частка з них — це мережевий маркетинг). Найактивнішими пошукачами в жовтні були мешканці Івано-Франківської, Чернівецької і Херсонської областей. Саме в цих регіонах створили найбільшу кількість нових резюме (у порівнянні з минулим місяцем).

Найбільш динамічні проф. сфери в жовтні — "Робочий персонал" (+39% нових вакансій), "Транспорт, логістика" (+14%), "Туризм, готелі, ресторани" (+23). Помітно збільшилася кількість нових пропозицій і для працівників проф. сфер "Домашній персонал", а також для консультантів і спеціалістів у сфері видобутку сировини. Складніше знайти роботу буде керівникам вищої ланки, фінансистам і спеціалістам у сфері безпеки — вакансій тут розміщували менше, ніж минулого місяця. Зменшилася також кількість пропозицій для страховиків і юристів.

У жовтні найбільшу кількість нових резюме розмістили спеціалісти страхової, транспортної і логістичної сфери, а найменш активними пошукачами були журналісти, вчені й викладачі, а також молоді спеціалісти.

ТОП-10 вакансій для програмістів

Інформаційні технології — практично єдина проф. сфера, яку не зачепили економічні потрясіння. Зарплати тут традиційно високі, й на відміну від більшості проф. сфер, як правило, з прив'язкою до долара або євро. Із зазначенням зарплати публікують близько 30% усіх вакансій у цій сфері. Щоправда, провідні гравці ринку в більшості випадків притримуються політики нерозголошення зарплат.

ТОП-10 зарплат у Києві

ПрофесіяЗарплата
1 Java-розробник Від 40 до 70 тис. грн.
2 Senior Scala Developer Від 58 тис. грн.
3 Senior Software Engineer Delphi Від 52 тис. грн.
4 Senior C# Developer Від 52 тис. грн.
5 Senior C# Developer Від 39 до 52 тис. грн.
6 Middle PHP Developer Від 30 тис. грн.
7 Провідний embedded програміст Від 30 тис. грн.
8 С++ Senior developer Від 28 до 38 тис. грн.
9 Cryptocurrency Top Startup Architect/Senior Developer Від 30 до 45 тис. грн.
10 Програміст Python Від 25 до 40 тис. грн.

Аналіз ТОП-100 зарплат показав, що столичні зарплати для програмістів мало відрізняються від пропозицій у регіонах, і загалом знаходяться на одному рівні. Можливість працювати віддалено і реалізувати проекти на відстані призвели до розвитку кількох регіональних IT-центрів в Україні. У першу чергу йдеться про Львів, Харків і Одесу.

ТОП-10 зарплат у регіонах

ПрофесіяРегіонЗарплата
1 IOS Developer (Middle/Senior) Харків Від 32 до 64 тис. грн.
2 Lead Java Developer Харків Від 45 тис. грн.
3 Android Senior Developer for MDM Project Одеса Від 39 тис. до 52 тис. грн.
4 Team lead Front End Дніпропетровськ Від 39 тис. грн.
5 .Net/C# Architect (senior) Одеса Від 32 до 45 тис. грн.
6 Android Developer (Middle/Senior) Харків Від 32 тис. грн.
7 Senior iOS developer Харків Від 26 до 52 тис. грн.
8 Програміст Python Львів Від 26 до 35 тис. грн.
9 Android Developer Львів Від 25 до 40 тис. грн.
10 PHP/Drupal Розробник Одеса Від 20 до 28 тис. грн.

ТОП-10 зарплат у всіх сферах (за винятком "Інформаційних технологій")

Якщо із рейтингу зарплат виключити IT-спеціалістів, лідерство по зарплатах буде належати ТОП-менеджерам. При цьому рівень зарплати директора з маркетингу або фінансового директора не завжди досягне рівня оплати програміста середнього рівня. Більшість високих зарплат пропонують у Києві.

ПрофесіяРегіонЗарплата
1 Генеральний директор холдингу Київ 92 тис. грн.
2 Керівник інженерного департаменту Київ До 50 тис. грн.
3 Director of Sales and Marketing Київ 48 тис. грн.
4 Директор із маркетингу Київ Від 40 тис. грн.
5 Заступник директора з комерційних питань Київ Від 39 тис. грн.
6 СРА manager Київ Від 33 тис. грн.
7 Заступник директора з фінансів Київ Від 26 тис. грн.
8 Головний архітектор проекту Київ До 24 тис. грн.
9 Art-director Київ До 20 тис. грн.
10 Керівник відділення банку Регіони України Від 10 до 30 тис. грн.

Дані були отримані в результаті аналізу бази даних вакансій і резюме Міжнародного кадрового порталу HeadHunter Україна в жовтні 2014 року.

Теги →

Розповсюдити

Використання матеріалів сайту дозволяється при умові посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на сайт t-v.te.ua.

Редакція газети «Тернопіль вечірній» (t-v.te.ua) може не розділяти точку зору авторів статей і відповідальності за зміст перепублікованих матеріалів не несе.