Зарплатні очікування ТОП-менеджерів

21 Лис 2014 / 07:42 | Переглядів: 1752

гроші1

Середня зарплата, на яку розраховує ТОП-менеджер в Україні, — 15 тис. грн. Мінімальні зарплатні очікування знаходяться на рівні 9-10 тис. грн., а найбільш амбіційні кандидати хочуть отримувати від 25 тис. грн. Такі дані отримані під час нового дослідження Міжнародного кадрового порталу HeadHunter Україна.

Топ-менеджери — професійна сфера з одним із найвищих рівнів конкуренції на ринку праці України. Так, у третьому кварталі 2014 року загальний hh.Індекс (відношення кількості резюме до кількості вакансій) у цій проф. сфері складав 8,7. Це означає, що на одну вакансію претендує майже 9 кандидатів. У окремих випадках рівень конкуренції складає 15-20 кандидатів на одне робоче місце. Ситуацію ускладнює і те, що, починаючи з 2008 року, рівень зарплатних пропозицій для ТОП-менеджерів постійно знижується. Наприклад, якщо в 2008 році фінансовий директор із досвідом роботи більше 5 років у великій торговій компанії міг розраховувати на зарплату близько 7 тис. доларів, то в 2011-2012 — не більше 5 тис., а в 2014 рівень знизився до 3-4 тис. доларів (часто без гарантій прив'язки до курсу). Винятком можна назвати тільки IT-сферу, зокрема, той її сектор, який пов'язаний із аутсорсинговими розробками. Проте, незважаючи на ситуацію на ринку, зарплатні очікування топ-менеджерів все ж збільшуються, хоча й незначно — в середньому на 10-11% на рік.

Четверта частина пошукачів із найнижчими зарплатними побажаннями зазначають у своїх резюме число 9 тис. грн. Це перший квартиль. Третій же квартиль закінчується на сумі 25 тис. грн. — це означає, що четверта частина тих, у кого найвищі зарплатні побажання, починають саме з такого рівня. На найвищі мінімальні зарплати претендують у сфері продажу, виробництва і будівництва. На найнижчі зарплати погоджуються керівники в HR-сфері, а також у сфері управління малим бізнесом.

Середні побажання на високому рівні — в фінансистів, виробничих керівників, маркетингових директорів і директорів з продажу, управлінців у сфері будівництва. На невисокі середні зарплати згодні, знову ж таки, керівники HR-сфери і юристи.

Найвищі зарплати на ринку, навіть незважаючи на дуже високий рівень конкуренції, розраховують отримувати фінансові директори, а також управлінці в сфері виробництва і будівництва. Найскромніші запити навіть відносно високих зарплат, як і в попередніх випадках, у HR-директорів і керівників малого бізнесу.

Загалом реакція на кризу в топ-менеджерів досить адекватна — так, зарплатні побажання у більшості проф. сфер у порівнянні з минулим роком майже не змінилися. А в проф. спеціалізаціях із найвищою конкуренцією (юристи, фінансисти, маркетологи) навіть дещо знизилися. Виросли зарплатні очікування у директорів з продажу і керівників малого бізнесу.

Теги →

Розповсюдити

Використання матеріалів сайту дозволяється при умові посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на сайт t-v.te.ua.

Редакція газети «Тернопіль вечірній» (t-v.te.ua) може не розділяти точку зору авторів статей і відповідальності за зміст перепублікованих матеріалів не несе.