Запобігання і протидія корупції – на постійному контролі прокуратури області

23 Лип 2014 / 13:30 | Переглядів: 1365

хабар

Органи прокуратури області вживають заходи щодо посилення протидії корупції у всіх сферах суспільного життя, забезпечення належного прокурорського нагляду за додержанням антикорупційного законодавства, усунення порушень законів та притягнення до відповідальності винних осіб.

Загалом, ужитими заходами упродовж І півріччя поточного року правоохоронними органами викрито 53 кримінальних корупційних правопорушення. За результатами їх розслідування, скеровано до суду 27 обвинувальних актів, до кримінальної відповідальності притягнуто 28 осіб. Четверть із обвинувальних актів - за фактами одержання неправомірної вигоди.

Практично у кожному випадку вирішується питання про відсторонення підозрюваних від посад або їх звільнення.

Зусилля правоохоронців орієнтуються на викриття фактів корупції серед вищих категорій державних службовців органів влади та управління, посадових осіб правоохоронних та контролюючих органів. Серед притягнутих до кримінальної відповідальності 4 правоохоронці, податківець, депутат районної ради, сільський голова, посадові особи юридичних осіб публічного права.

Окрім того, спільними зусиллями правоохоронних органів області викрито факти корупції у соціально-важливих сферах: у бюджетній - 20, АПК - 6, освіти - 3, земельних правовідносин - 4, транспорту - 2, охорони здоров'я та довкілля - по 1.

Зокрема, на лаві підсудних перебувають завідувач відділення лікувальної установи, який за проведення операції (процедури) штучного переривання небажаної вагітності та приховування даного факту отримав неправомірну вигоду у сумі 250 Євро.

Також, викрито завідувача кафедри одного з вищих навчальних закладів, який отримав неправомірну винагороду в сумі 350 доларів США за сприяння у написанні дипломної роботи та успішного захисту студентом дипломної роботи.
Забезпечено повне відшкодування збитків, заподіяних корупційними правопорушеннями.

Істотно активізовано діяльність з виявлення адміністративно-караної корупції. Правоохоронними органами складено 72 протоколи про корупційні адміністративні правопорушення. До відповідальності притягнуто 54 особи з накладенням штрафу, серед яких - 6 державних службовців, у тому числі - 4 посадовці райдержадміністрацій, 10 депутатів місцевих рад, 15 посадових осіб місцевого самоврядування.

Водночас, органами прокуратури області не менша увага приділяється виконанню органами влади та місцевого самоврядування вимог антикорупційного законодавства щодо профілактики правопорушень та запобігання їм. З цією метою, прокурорами внесено 42 документи реагування, за результатами розгляду яких до дисциплінарної відповідальності притягнуто 28 осіб.

Запобігання і протидія корупції Генеральним прокурором України визнана одним із пріоритетних напрямів діяльності органів прокуратури, а тому стан цієї роботи перебуває на постійному контролі прокуратури області.

Прес-служба прокуратури Тернопільської області

Теги →

Розповсюдити

Використання матеріалів сайту дозволяється при умові посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на сайт t-v.te.ua.

Редакція газети «Тернопіль вечірній» (t-v.te.ua) може не розділяти точку зору авторів статей і відповідальності за зміст перепублікованих матеріалів не несе.