Юридична особа, що перевела нерухомість з житлової в нежитлову, має уточнити декларацію

05 Лис 2014 / 17:18 | Переглядів: 2038

офіс меблі стіл

Якщо перехід права власності відбувся до 20 лютого, а звітну декларацію вже подано, то до закінчення граничного терміну її подання юрособою - подається декларація за типом "Нова звітна", а після його закінчення - за типом "Уточнююча".

Відповідно до положень Податкового кодексу України (далі - ПКУ) об'єктом оподаткування податком на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, є об'єкт житлової нерухомості, в тому числі його частка, а платниками податку - фізичні та юридичні особи, в тому числі нерезиденти, які є власниками такої нерухомості.

Згідно з ст. 18 Закону України від 01.07.2004 р. № 1952-IV "Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень" фізичним та юридичним особам на об'єкти нерухомого майна, які в установленому порядку переведені з житлових у нежитлові і навпаки, видається Свідоцтво про право власності на нерухоме майно, що підтверджує виникнення права власності при здійсненні державної реєстрації прав на нерухоме майно.
Пунктом 1 форми Податкової декларації з податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки (далі - Декларація) передбачено зазначення типу Декларації: "Звітна", "Нова звітна" або "Уточнююча".

У колонці 3 додатка "Відомості про наявні об'єкти житлової нерухомості" до Декларації, обов'язково зазначаються документи, що підтверджують виникнення, перехід та припинення права власності на об'єкти житлової нерухомості (Свідоцтво про право власності, договір купівлі-продажу тощо).

Платник податку-юридична особа нараховує податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, за об'єкт нерухомого майна, переведений з житлового в нежитловий, при наявності документів, що підтверджують право власності (Свідоцтво про право власності на нежитлове приміщення тощо) за період з 01 січня звітного року до початку того місяця, в якому здійснено таке переведення.

Інформаційно-комунікаційний відділ Тернопільської об'єднаної ДПІ

Теги →

Розповсюдити

Використання матеріалів сайту дозволяється при умові посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на сайт t-v.te.ua.

Редакція газети «Тернопіль вечірній» (t-v.te.ua) може не розділяти точку зору авторів статей і відповідальності за зміст перепублікованих матеріалів не несе.