Євген Воробець: „Електронні сервіси спрощують ведення бізнесу”

07 Лис 2013 / 14:46 | Переглядів: 1870

підприємець

Електронні сервіси Міндоходів, електронна звітність, адміністрування єдиного соціального внеску - ці та інші питання було порушено під час чергового телефонного сеансу „гаряча” лінія Тернопільської об'єднаної ДПІ ГУ Міндоходів у Тернопільській області. Цього разу на запитання платників відповідав заступник начальника інспекції Євген Васильович Воробець. Наводимо деякі запитання, що надійшли під час прямого зв'язку, та відповіді на них:

- Що є підтвердженням прийняття електронної податкової звітності?

- Після одержання від платника звітного документа в електронному вигляді органи Міндоходів його розшифровують, перевіряють електронний цифровий підпис і відповідність електронного документа затвердженому формату (стандарту). Платнику надсилаються квитанції.

Перша квитанція є підтвердженням платнику передачі його податкових документів в електронному вигляді до органу Міндоходів засобами телекомунікаційного зв'язку. Ця квитанція надсилається на електронну адресу платника, з якої було надіслано податкову звітність прямо або через оператора. Другий примірник першої квитанції в електронному вигляді зберігається в органі Міндоходів. Якщо на електронну адресу платника не надійшла перша квитанція, то податковий документ вважається неодержаним.

Підтвердженням платнику прийняття його податкових документів до бази даних Міндоходів є друга квитанція в електронному вигляді у текстовому форматі, в якій визначаються реквізити прийнятого документа в електронній формі, відповідність податкового документа в електронній формі затвердженому формату (стандарту) електронного документа, результати перевірки електронного цифрового підпису, інформація про платника, дата і час приймання, реєстраційний номер, податковий період, за який подається податкова звітність, та дані про відправника квитанції. На цю квитанцію накладається ЕЦП органу Міндоходів, здійснюється її шифрування та надсилається платнику засобами телекомунікаційного зв'язку. Другий примірник другої квитанції в електронному вигляді зберігається в органі Міндоходів. Датою та часом подання податкового документа в електронному вигляді до органів Міндоходів є дата і час, зафіксовані у першій квитанції.

- А якщо звіт надіслано з помилкою?

- Якщо надіслані податкові документи сформовано з помилкою, то платнику надсилається друга квитанція в електронному вигляді у текстовому форматі про неприйняття податкових документів в електронному вигляді із зазначенням причин.

- У разі подання звітності в електронному вигляді чи обов'язково її подавати на традиційному паперовому носії?

- Платник не зобов'язаний подавати звітність до податкової інспекції в паперовому вигляді, якщо її було надіслано в електронному вигляді засобами телекомунікаційного зв'язку.

- Як дізнатися, чи бізнес-партнер, з яким планую працювати, не має боргів перед державою?

- Для того, аби не шукати непрямих шляхів, щоби дізнатися про те, чи ваш бізнес-партнер не боржник, варто скористатися електронним сервісом „Дізнайтеся більше про свого бізнес-партнера”. Надійність ділового партнера можна перевірити за кодом або точною назвою. Після цього вводиться певний кодифікований набір букв і ви отримуєте інформацію. Варто мати на увазі, що інформація оновлюється раз на тридцять днів. Отож, користуйтеся офіційними та перевіреними даними.

Принагідно хотів би закликати тернополян активно користуватися електронними сервісами Міндоходів України, оскільки, вважаю, вони спрощують ведення бізнесу.

- Яких штрафних санкцій варто чекати, якщо звітність з єдиного соціального внеску не була подана у встановлені терміни?

- Хотів би зауважити платникам єдиного внеску, що неподання, несвоєчасне подання, подання не за встановленою формою звітності щодо єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування передбачає адміністративну відповідальність для посадових осіб платників ЄСВ. Дана норма регламентована статтею 26 Закону України від 8 липня 2010р. № 2464 "Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування".

Вважаю за доцільне нагадати, що ст. 165 прим. 1 Кодексу України про адміністративні правопорушення передбачено, що неподання, несвоєчасне подання, подання не за встановленою формою звітності щодо єдиного внеску тягне за собою накладення штрафу на посадових осіб від двадцяти до тридцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (340-510 грн.). Повторне (протягом року) вчинення таких дій особою, яку було піддано адміністративному стягненню, передбачає накладення штрафу - від тридцяти до сорока неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (510-680 грн).

Теги →

Розповсюдити

Використання матеріалів сайту дозволяється при умові посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на сайт t-v.te.ua.

Редакція газети «Тернопіль вечірній» (t-v.te.ua) може не розділяти точку зору авторів статей і відповідальності за зміст перепублікованих матеріалів не несе.