Єдиний соціальний внесок: актуальні питання «гарячої» лінії

26 Січ 2014 / 14:27 | Переглядів: 2428

Телефон

Сеанс телефонного зв'язку "гаряча лінія" було проведено нещодавно у Тернопільській об'єднаній ДПІ ГУ Міндоходів у Тернопільській області. Тематика стосувалася особливостей подання звітності з єдиного соціального внеску, термінів сплати цього платежу, подання звітності засобами телекомунікаційного зв'язку, електронні сервіси Міндоходів тощо. На запитання платників відповідала начальник відділу адміністрування єдиного соціального внеску Сніжана Василівна Кравчун. Найактуальніші питання телефонного сеансу та відповіді на них пропонуємо вашій увазі.

- Чи можна виправити помилку у звітності з єдиного соціального внеску?

- У разі виявлення помилки у звітності з ЄСВ платник податків має право до закінчення терміну подання цього звіту повторно сформувати та подати звіт до органу Міндоходів за місцем взяття на облік. Вірним вважається останній електронний або паперовий звіт, поданий відповідним підрозділом підприємства чи суб'єктом господарювання до закінчення термінів подання звітності, визначених Порядком формування та подання звіту щодо сум нарахованого єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування, затвердженим наказом Міністерства доходів і зборів України від 09.09.2013 року № 454.

- Я приватний підприємець на єдиному податку у мене є два найманих працівники, у який термін повинен подати звітність із єдиного соціального внеску?

- Роботодавці, які використовують працю найманих осіб на умовах трудового договору або на інших умовах, передбачених законодавством, зобов'язані формувати та подавати до територіальних органів Міндоходів звіт протягом 20 календарних днів, що настають за останнім днем звітного періоду. Тобто за грудень 2013 року - до 20 січня 2014 р.

Якщо останній день терміну подання звіту припадає на вихідний, святковий чи інший неробочий день, то останнім днем подання звіту вважається перший після нього робочий день.

- Чи повинен сплачувати єдиний внесок підприємець, пенсіонер за віком, який перебуває на загальній системі оподаткування?

- Фізична особа - підприємець на загальній системі оподаткування, яка отримує пенсію за віком, повинна нараховувати та сплачувати єдиний внесок на загальних підставах. Винятків та пільг для зазначеної категорії фізичних осіб чинним законодавством не передбачено.

- А якщо найманий працівник - пенсіонер за віком, чи є він платником єдиного соціального внеску?

- Працівники, які працюють на підприємствах, в установах та організаціях, в інших юридичних особах, незалежно від форми власності, виду діяльності та господарювання є платниками єдиного внеску. Платники цього внеску зобов'язані своєчасно та в повному обсязі нараховувати і сплачувати даний платіж. Звільнення від сплати єдиного соціального внеску для працюючих на підприємстві пенсіонерів законодавством не передбачено.

- Чи можна звіт з єдиного соціального внеску відправити поштою?

- Ні. На відміну від податкової звітності, звіт з єдиного внеску, надісланий поштою, не вважається поданим.

Принагідно нагадую, що звіт до органів доходів і зборів подається страхувальником або відповідальною особою страхувальника за місцем взяття на облік в органах доходів і зборів в один із таких способів:

- засобами електронного зв'язку в електронній формі з дотриманням умови щодо реєстрації електронного підпису відповідальних осіб;

- на паперових носіях, завірених підписом керівника страхувальника та скріплених печаткою (за наявності), разом з електронною формою на електронних носіях інформації;

- на паперових носіях, якщо у страхувальника кількість застрахованих осіб не більше п'яти.

Вважаю, що подання звітності в електронному вигляді є більш зручним для платника. Тим більше, що ключі електронного цифрового підпису та програмне забезпечення можна безкоштовно отримати у центрі обслуговування платників Тернопільської об'єднаної ДПІ.

Інформаційно-комунікаційний відділ Тернопільської об'єднаної ДПІ

ГУ Міндоходів у Тернопільській області

Теги →

Розповсюдити

Використання матеріалів сайту дозволяється при умові посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на сайт t-v.te.ua.

Редакція газети «Тернопіль вечірній» (t-v.te.ua) може не розділяти точку зору авторів статей і відповідальності за зміст перепублікованих матеріалів не несе.