Якщо підприємця мобілізували

25 Лип 2014 / 07:38 | 1 коментар | Переглядів: 4267

армія полегон солдат навчання тренування

Фото: Іван Пшоняк

Сьогодні наша країна переживає нелегкі часи. Багато громадян виконують свій обов'язок, захищаючи рідну землю. Чимало з таких героїв є підприємцями, які мають власну справу. Наразі законодавці врегулювали деякі моменти щодо сплати обов'язкових платежів мобілізованими підприємцями та подання звітності.

Як відомо, підприємці-загальносистемники мають сплачувати щокварталу авансові внески з податку на доходи. Але, у разі мобілізації, здебільшого, вони не одержують підприємницьких доходів та не в змозі вчасно розрахуватися з бюджетом. Саме тому, законодавці звільнили підприємців, призваних на військову службу під час особливого періоду, від обов'язку нараховувати та сплачувати податок на доходи фізичних осіб.

Якщо ж мобілізували підприємця, у якого є наймані працівники, та він на строк служби уповноважив іншу особу на виплату найманим працівникам зарплати та/або інших доходів, то ситуація буде виглядати інакше. У такому випадку обов'язок із нарахування та утримання податку має нести ця уповноважена особа. А от сплатити податок буде зобов'язаний сам підприємець після демобілізації, протягом 180 календарних днів. При цьому, штрафних і фінансових санкцій до нього не застосовуватимуть. Крім того, підприємців (незалежно від наявності в них найманих працівників) на весь період їх служби під час мобілізації звільнено від подання податкової звітності з податку на доходи фізичних осіб. У першу чергу це стосується звіту форми 1-ДФ. Та після демобілізації підприємцю все ж доведеться подати цей податковий розрахунок (звісно, якщо він зобов'язаний це зробити).

Щоб скористатися цим, підприємцю потрібно протягом 10 днів після демобілізації подати до інспекції за місцем податкової реєстрації заяву довільної форми, копію військового квитка або копію іншого документа, який видасть відповідний держорган і де будуть відомості про військову службу в разі мобілізації на особливий період.

Інформаційно-комунікаційний відділ Тернопільської об'єднаної ДПІ
ГУ Міндоходів у Тернопільській області

Теги →

Розповсюдити

Використання матеріалів сайту дозволяється при умові посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на сайт t-v.te.ua.

Редакція газети «Тернопіль вечірній» (t-v.te.ua) може не розділяти точку зору авторів статей і відповідальності за зміст перепублікованих матеріалів не несе.