Як працює Центр обслуговування говорили на податкові «гарячій» лінії

07 Лют 2018 / 09:31 | Переглядів: 1391

Податкова ЦОП зимовий

Днями у Тернопільській ОДПІ відбулась "гаряча" лінії щодо принципів роботи Центру обслуговування платників. На запитання додзвонювачів відповідала начальник управління обслуговування платників Лілія Волянюк.

До Вашої уваги актуальні запитання й відповіді на них.

Хочу виготовити електронний цифровий підпис платники. Його видають лише у Центрі обслуговування чи можна іншим чином?

Так, у Центрі обслуговування платників таку послугу надають безкоштовно фахівці сектору реєстрації користувачів при ГУ ДФС у Тернопільській області акредитованого центру сертифікації ключів ДФС України - в к. № 122.

Однак, платники можуть це зробити і через "Приват-24", в АЦСК органів юстиції, АТ "Ощадбанк, ТОВ "АРТ - Мастер" та інших установ.

Електронний реєстр суб'єктів, якінадають послуги, пов'язані з ЕЦП, оприлюднюється на офіційному сайті Центрального засвідчуваного органу Міністерства юстиції України. З ним також можна ознайомитись інаофіційному порталі ДФС України.

Мені потрібно отримати довідку про свої доходи для заповнення декларації державного службовця. Куди мені звернутиcь?

Можете скористатись онлайн сервісом ДФС - "Електронним кабінетом платника",уприватній частині даного сервісу є інформація про суми виплачених доходів таутриманих податків.

Для цього, необхідно мати особистий ключ електронного цифрового підпису, отриманого як на фізичну особу, та заповнити в "особистому кабінеті" запропоновану форму "Запиту про суми виплачених доходів та утриманих податків з Державного реєстру фізичних осіб-платників податків.

Після обробки запиту до особистого електронного кабінету надійде спеціальне повідомлення, при натисканні на яке відкриється необхідна інформація. ЇЇ можна переглянути, зберегти чинадрукувати.

Запитувані відомості можна отримати за останні три роки (поквартально), а відомості за останній звітний квартал надаються через 60 днів після його закінчення. Можна сміливо стверджувати, що така інформація є правдивою, адже джерело інформації як у нас, такі у платників, в даному випадку, одне - Державний реєстр.

Також можете звернутись у Центр обслуговування, к. № 121.

Для пред'явлення у школу моїй дитині потрібно отримати ідентифікаційний код. Як це зробити?

Так, таку послугу ми надаємо у Центрі обслуговування платників, у залі № 3 "Надання адміністративних послуг", вікно № 17. Реєстрація здійснюється протягом 3-хробочих днів від дати подання заяви. Процедура отримання картки платника на дитину передбачає два способи, залежно від віку дитини.

Для реєстрації дітей віком до 14 років, один з батьків подає до Центру обслуговування за місцем проживання заяву, пред'являє свій паспорт та свідоцтво про народження дитини. Якщо свідоцтво про народження дитини видане не українською мовою, необхідно подати засвідчений в установчому порядку переклад такого свідоцтва українською мовою та його копію.

Картка платника податків видається одному з батьків за наявності його паспорта та свідоцтва про народження дитини.

Однак, кожна дитина, яка досягла 14 років, повинна отримати паспорт громадянина України таможе самостійно звернутись за отриманням такої картки. Для цього вона подає заяву, пред'являє свій паспорт та довідку у форму витягу про місце проживання або довідку про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи.

У минулому році я, як вчитель, додатково займалась з декількома своїми учнями. Чула, щомаю у 2018 році подати Декларацію про майновий стан і доходи. Є конкретно визначений термін, до якого потрібно це зробити?

Дійсно, вчителі та викладачі, якіуминулому році надавали репетиторські послуги, проте не були зареєстровані як фізичні особи-підприємці, зобов'язані включити суму таких доходів дозагальногорічного оподатковуваного доходу тазадекларувати їх шляхом подання до податкової інспекції декларації про майновий стан ідоходи.

Доходи від репетиторства відповідно до Податкового кодексу України оподатковуються податком на доходи фізичних осіб за ставкою 18 %. Також із вказаних доходів справляється військовий збір за ставкою 1,5 %.

Зробити це слід до 1 травня 2018 року за місцем реєстрації декларанта (Граничний термін у2018році - 2 травня 2018 року).

Звертаю Вашу увагу, що з 1 січня 2018 року декларація подається за новою формою, яказатверджена наказом Міністерства фінансів України від 06.06.2017 №556.

У Центрі обслуговування платників Вам нададуть усі необхідні консультації щодо правильності заповнення Декларації.


Матеріали тернопільської ОДПІ

Теги →

Розповсюдити

Використання матеріалів сайту дозволяється при умові посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на сайт t-v.te.ua.

Редакція газети «Тернопіль вечірній» (t-v.te.ua) може не розділяти точку зору авторів статей і відповідальності за зміст перепублікованих матеріалів не несе.