Втрата первинних документів: дії платника

02 Вер 2014 / 12:57 | Переглядів: 1719

підприємець

Наше товариство у зв'язку із затопленням архіву втратило первинні документи. Як діяти в такому випадку? (запитували під час проведення семінару)

Відповідають фахівці інформаційно-комунікаційного відділу Тернопільської об'єднаної ДПІ ГУ Міндоходів у Тернопільській області

Для початку нагадаємо що до переліку витрат, безпосередньо пов'язаних з отриманням доходів, належать документально підтверджені витрати, що включаються до витрат операційної діяльності. Склад витрат та порядок їх визначення встановлено розділом ІІІ Податкового кодексу. Відтак, вищевказаними нормами визначено, що саме первинні документи є підставою для підтвердження витрат, здійснених платником. Обов'язковість ведення та зберігання передбачено правилами ведення бухгалтерського обліку та інших документів. Якщо ж витрати не підтверджені відповідними розрахунковими, платіжними та іншими первинними документами, то вони не враховуються при визначенні оподатковуваного прибутку.

Тому варто мати на увазі, що у випадку втрати, знищення або зіпсуття зазначених документів платник податку має право письмово заявити про це до податкової інспекції та здійснити заходи, необхідні для поновлення таких документів. Письмова заява має бути надіслана разом із поданням розрахунку податкових зобов'язань за звітний податковий період. Якщо платник податку не подасть у такий строк письмову заяву та не поновить зазначених документів до закінчення податкового періоду, що настає за звітним, не підтверджені відповідними документами витрати не включаються до витрат за податковий звітний період та розрахунку об'єкта оподаткування, і на суму недосплаченого податку нараховується пеня в розмірі 120 відсотків облікової ставки Національного банку України.

Інформаційно-комунікаційний відділ Тернопільської об'єднаної ДПІ
ГУ Міндоходів у Тернопільській області

Теги →

Розповсюдити

Використання матеріалів сайту дозволяється при умові посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на сайт t-v.te.ua.

Редакція газети «Тернопіль вечірній» (t-v.te.ua) може не розділяти точку зору авторів статей і відповідальності за зміст перепублікованих матеріалів не несе.