В Україні зростає залежність місцевих бюджетів від центральної влади - Данилишин

18 Чер 2012 / 09:08 | Переглядів: 2093

Гроші

Сучасна система міжбюджетних відносин України є надзвичайно централізованою, негнучкою і не сприяє соціально-економічному розвитку, повідомляє екс-міністр економіки Богдан Данилишин.

"Спостерігається тенденція до скорочення самостійності місцевих бюджетів за рахунок збільшення частки централізованого управління. У більшості місцевих бюджетів цей показник не перевищує 50%. При цьому у розглянутий період була відзначена тенденція до зростання питомої ваги дотацій та субвенцій у прибутках місцевих бюджетів. Це свідчить про зростання ступеня залежності бюджетів від органів державної влади ", - пише Данилишин у своїй статті для ZN.UA.

За його словами, причиною бюджетної "самонедостатності" регіонів є як неефективна діяльність місцевих органів влади з формування власної прибуткової бази, так і чинне нормативно-правове обмеження фінансових можливостей регіонів.

"Фактично місцеві бюджети в Україні самонедостатні апріорі. Згідно з українським законодавством, за місцевими бюджетами закріплені джерела надходжень, використовуючи які жоден регіон не здатний покрити витрати без зовнішньої допомоги. Надходження до місцевих бюджетів мало залежать від рівня соціально-економічного розвитку регіонів. Крім зростання доходів громадян та розвитку дрібного бізнесу, жодне позитивне зрушення не матиме відчутного впливу на прибутки місцевих бюджетів ", - зазначив екс-міністр.

Як повідомлялося, за січень-березень 2012 року в загальний фонд державного бюджету України надійшло 65 млрд 879 400 000 грн, що на 9 млрд 208 900 000 грн (16,2%) більше відповідного показника 2011 року.

Джерело: korrespondent.net

Теги →

Розповсюдити

Використання матеріалів сайту дозволяється при умові посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на сайт t-v.te.ua.

Редакція газети «Тернопіль вечірній» (t-v.te.ua) може не розділяти точку зору авторів статей і відповідальності за зміст перепублікованих матеріалів не несе.