В Україні поки надто мало компаній, котрі слідують принципам сталого розвитку

12 Лис 2013 / 17:22 | Переглядів: 2108

тепломережі

Фото: Іван Пшоняк

Такий висновок зробили учасники тематичної панелі "Енергоефективність як напрямок соціальної відповідальності бізнесу", яка відбулась 5 листопадав рамках V Міжнародного інвестиційного бізнес-форуму з енергоефективності та відновлюваної енергетики.

За словами Марини Саприкіної, керівника центру"Розвиток корпоративної соціальної відповідальності", понад 50% українських компаній не здійснювали жодних екологічно відповідальних заходів; 26% - ніколи не переймалися питанням впровадження енергоефективних технологій; 8,5% - ніколи не цікавились зменшенням викидів у навколишнє середовище.

Володимир Воробей, модератор згаданої тематичної панелі та керуючий партнер спільноти "Соціально Відповідальний Бізнес" теж вважає, що соціально відповідальних компаній в Україні дійсно поки не так і багато. Проте, він зазначив, що процес їх примноження вже пішов і енергоефективність стала основною складовою цього процесу. Як підтвердження, виступи та презентації представників провідних бізнес-компаній.

Так, за словами, Євгена Мосцепана, директора виробничого підприємства "CocaCola", останнім часом компанії вдалося реалізувати чимало енергоефективних проектів. "Завдяки лише заміні ртутних ламп на LEDсвітильники, ми вже зекономили понад мільйон євро. Термін окупності даного проекту - 5 років, проте вже зараз це дозволяє економити близько 50% електроенергії", - зазначив Є. Мосцепан. Крім того, він розповів, що компанією реалізуються проекти з повторного використання води, очищення стічних вод, оптимізації процесу зворотного промивання. Також "CocaCola", запустила квадрогенераційний завод, завдяки роботі якого щорічно вдається зменшити викиди вуглекислого газу в атмосферу більше, ніж на 800 тон.

Сергій Пустовіт, провідний менеджер з ефективного використання енергоресурсів корпорації "Оболонь" розповів, що завдяки оптимізації роботи пароспоживаючого обладнання та конденсатного господарства, корпорації вдалося зменшити питомі витрати теплової енергії на приготування 1 тис. дал пива з 1750 Мкал до 1440 Мкал. "Крім того, ми першими в Україні розпочали переробку пивної дробини. Ця інноваційна технологія дозволяє перетворювати відходи виробництва на екологічно чистий продукт, який сільські господарства використовують як поживний корм для худоби", - повідомив Сергій Пустовіт.

"Чотири роки тому ми розпочали ексклюзивний для України проект по виробництву біогазу з жому. Завдяки його реалізації щороку нам вдається економити понад 5 млн. доларів", - розповів директор з розвитку бізнесу та зв'язків з інвесторами агрохолдингу "Астарта" Микола Ковальський.

Наприкинці заходу Володимир Воробей закликав представників бізнесу бути більш активними у питаннях сталого розвитку і енергоефективності та тісніше співпрацювати з Агентством.

Управління популяризації та зв'язків з громадськістю Держенергоефективності України

Співорганізатор
Міжнародний виставковий центр

Галузевий партнер
Українська вітроенергетична асоціація

Ексклюзивний партнер
Спільнота Соціально Відповідальний Бізнес

За підтримки
Представництва ЄС в Україні

Офіційна сторінка V Міжнародного інвестиційного бізнес-форуму з енергоефективності та відновлюваної енергетики - http://saee.gov.ua/forum

Теги →

Розповсюдити

Використання матеріалів сайту дозволяється при умові посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на сайт t-v.te.ua.

Редакція газети «Тернопіль вечірній» (t-v.te.ua) може не розділяти точку зору авторів статей і відповідальності за зміст перепублікованих матеріалів не несе.