Україні потрібен конкурентоспроможний ринок виробництва тепла з альтернативних видів палива

25 Гру 2015 / 10:24 | Переглядів: 1673

держенергоефективність 3525

Україні потрібен конкурентоспроможний ринок виробництва тепла з альтернативних видів палива. Про це сказав Голова Держенергоефективності Сергій Савчук 23 грудня під час публічного обговорення стану розвитку відновлюваної енергетики в Україні.

"Для цього розроблено законопроект про анбандлінг, який передбачає розмежування діяльності з виробництва тепла та діяльності з його транспортування і передачі. Адже монополіст, тобто теплокомуненерго, не повинен сьогодні володіти мережами і блокувати доступ до цих мереж виробникам тепла з інших видів палива", — наголосив він.

Крім того, Урядом направлено до Верховної Ради України проект Закону, яким повноваження встановлювати тарифи на теплову енергію з інших крім газу видів палива буде передано на місця. Це важливий законопроект, який дозволить зняти бар'єр на шляху стимулювання виробництва тепла з альтернативних видів палива. "Документи, над якими ми зараз працюємо, — це вимога часу, а не просто виконання наших зобов'язань перед Європейським Співтовариством", — зазначив Сергій Савчук.

Також Голова Держенергоефективності звернув увагу на позитивну динаміку заміщення споживання газу альтернативними видами палива, зазначивши, що за 9 місяців 2015 року встановлено 500 МВт котелень на альтернативних видах палива, тоді як за весь 2014 рік - 450 МВт. Також, з його слів, за 11 місяців поточного року населення, теплогенеруючі підприємства та бюджетні організації скоротили споживання газу на 21 %, що становить 4,2 млрд куб. м газу.

За словами Сергія Савчука, це значні результати, над досягненням яких працювали всі гілки влади, громадськість та бізнес.

Прийнято Закон України щодо стимулювання виробництва відновлюваної енергетики, яким, зокрема, встановлено нове поняття біомаси відповідно до 28-ї Директиви ЄС. У результаті виробники електроенергії можуть використовувати енергетичні культури як сировину та отримувати "зелений" тариф, чого раніше не було. "Це потужний стимул для вирощування енергетичних культур, в країні є 4 млн га малопродуктивних земель", — підкреслив він.

Крім того, на 10% підвищено "зелений" тариф для виробників електроенергії з біомаси та біогазу, що теж стимулюватиме інвесторів вкладати кошти у цей ринок.

"Якщо говорити про невеличкі вітроустановки потужністю до 30 кВт, то за законом домогосподарства використовують цю електроенергію, а надлишок продають у мережу за "зеленим" тарифом", — зазначив Сергій Савчук.

Також, за його словами, у 2015 році збільшилась у 4 рази, порівняно з попереднім роком, і кількість домогосподарств, які встановлюють сонячні панелі.

Довідка

Публічне обговорення стану розвитку відновлюваної енергетики в Україні та плани на 2016 рік, організовано Біоенергетичною асоціацією та Комітетом енергетичної незалежності України. Обговорення відбулося за участі голови правління Біоенергетичної асоціації України Георгія Гелетухи, голови Комітету енергетичної незалежності України Івана Надєїна, голови правління Української вітроенергетичної асоціації України Андрія Конеченкова, представника компанії "Київ Грін Енерджі" Володимира Майстришина.

Прес-служба Держенергоефективності

Теги →

Розповсюдити

Використання матеріалів сайту дозволяється при умові посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на сайт t-v.te.ua.

Редакція газети «Тернопіль вечірній» (t-v.te.ua) може не розділяти точку зору авторів статей і відповідальності за зміст перепублікованих матеріалів не несе.