Україна готова будувати з Туреччиною газопровід в обхід Росії

20 Лис 2012 / 07:52 | 1 коментар | Переглядів: 2675

газ

Міністр енергетики та вугільної промисловості Юрій Бойко повідомив, що Україна має намір взяти участь у реалізації проекту Південного газового коридору, через який каспійський газ буде поставлятися в країни Європи.

Про це він заявив в ефірі телеканалу "Інтер", повідомляє прес-служба Міненергетики та вугільної промисловості

Міністр підкреслив, що Україна розглядає реалізацію Росією проекту "Південний потік" як проблему для української газотранспортної системи, але вживає заходів для можливої завантаження своєї ГТС каспійським газом.

"Проект" Південний потік" - це для нас проблема, оскільки якщо він буде реалізований - забере обсяги з нашої ГТС. Але я вчора проводив переговори в Туреччині про можливості нашої участі в програмі Південного газового коридору - це газ з Азербайджану через Туреччину до Європи. Ми вже подали, я це можу сказати в прямому ефірі, офіційну заявку консорціуму "Шах Деніз", де показали переваги нашої газотранспортної системи. Тут ми проводимо політику по запуску газу через нашу ГТС і наші сховища в Європу. Тому в російських колег своя політика, а у нас своя з цього питання", - підкреслив Бойко.

Азербайджан і Туреччина підписали двосторонню угоду з реалізації проекту Трансанатолійского газопроводу (TANAP), який буде прокладений в обхід Росії. Він простягнеться зі сходу на захід Туреччини до кордону з Болгарією або Грецією, і стане складовою частиною проекту "Південний газовий коридор".

Передбачається, що по ньому транспортуватиметься на європейський ринок газ з різних джерел, перш за все, з азербайджанського газоконденсатного родовища "Шах Деніз" на Каспії. Пропускна спроможність - 16 млрд. кубометрів на рік з можливістю розширення. Близько 6 млрд куб. м будуть доставлятися в Туреччину, а решта - в Європу.

Джерело: Главред

Теги →

Розповсюдити

Використання матеріалів сайту дозволяється при умові посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на сайт t-v.te.ua.

Редакція газети «Тернопіль вечірній» (t-v.te.ua) може не розділяти точку зору авторів статей і відповідальності за зміст перепублікованих матеріалів не несе.