Трудовий договір – впевненість у майбутньому

21 Сер 2013 / 12:10 | Переглядів: 1915

зайнятість центр семінар партнери

Трудові відносини між підприємцями-фізичними особами та найманими працівниками регламентовані статтею 24-1 Кодексу законів про працю України та Порядком реєстрації трудового договору, який затверджений наказом Міністерства праці та соціальної політики України № 260 від 08.06.2001. Згідно з вказаними документами у разі укладення трудового договору між найманим працівником і підприємцем-фізичною особою останній зобов'язаний у тижневий строк з моменту фактичного допущення працівника до роботи зареєструвати укладений у письмовій формі трудовий договір у державній службі зайнятості за місцем свого проживання у встановленому законодавством порядку.

Відповідно до „Порядку реєстрації трудового договору між працівником і фізичною особою - суб'єктом підприємницької діяльності” за період з 01 січня по 31 липня 2013 року в Тернопільському міськрайонному центрі зайнятості зареєстровано 2113 договорів, знято з реєстрації 2163 договори.

Для багатьох зарплата „у конвертах" стала звичним явищем і чомусь навіть нормою. Так, працівники думають: „доки я молодий, то можна не влаштовуватись на роботу офіційно, нащо платити якісь там податки. У конверті і суми, зазвичай, більші і нема ніяких проблем з паперовою тяганиною...".

Проте ця думка хибна. Незрозумілим залишається те, як молоді люди, а іноді громадяни з неабияким життєвим досвідом погоджуються на зарплату „у конвертах", не розуміючи, що нелегальне працевлаштування позбавляє працівника права не лише на достойну пенсію, а й інших благ - соціальних пільг, матеріальної допомоги, тобто знижує його соціальну захищеність.

Такий спосіб отримання грошей має для найманого працівника лише одну перевагу, та й та сумнівна: працівник уникає оподаткування. За цей невеликий виграш потім доведеться розплачуватися у потрійному розмірі.

Мінуси заробітної плати „у конверті" очевидні:

1. Офіційно ви ніде не працюєте.

2. Вам не зараховується трудовий стаж. У вас немає гарантованого розміру заробітної плати (зокрема розміру тарифної ставки або посадового окладу працівника, доплати, надбавки та заохочувальних виплат).

3. У вас немає жодних соціальних гарантій, передбачених для працівника.

4. Вас можуть звільнити у будь-який момент без вихідної допомоги.

5. Ви отримуватимете мінімальну пенсію за віком.

Звертаємо увагу роботодавців, що за порушення трудового законодавства, які призвели до заниження суми податку на доходи фізичних осіб, застосовуються штрафні санкції, передбачені Податковим Кодексом. А до посадових осіб в таких випадках застосовуються адміністративні санкції відповідно до Кодексу України про адміністративні правопорушення. Крім того, за умисне ухилення від сплати податків передбачена кримінальна відповідальність.

Теги →

Розповсюдити

Використання матеріалів сайту дозволяється при умові посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на сайт t-v.te.ua.

Редакція газети «Тернопіль вечірній» (t-v.te.ua) може не розділяти точку зору авторів статей і відповідальності за зміст перепублікованих матеріалів не несе.