Торгівля продуктами та алкоголем: щоби все було законно

18 Бер 2013 / 14:29 | Переглядів: 4164

підприємець

Я підприємець, оподатковуюсь від отриманого доходу. Здійснюю торгівлю продуктами, алкоголем, в магазині за готівку, а також гуртово цитрусовими - за перерахунком. У мене виникло два запитання. Чи можу я вільно розпоряджатися своїми коштами, які поступили на розрахунковий рахунок, і які документи мені потрібно мати на торговій точці, щоби з боку податкової інспекції не було претензій?

Відповідає начальник відділу взаємодії із ЗМІ та громадськістю Тернопільської об'єднаної ДПІ Василь Ілліч Карпа:

Насамперед, звернімось до Господарського кодексу України, щоб отримати тлумачення самого поняття підприємництва.

Відповідно до ст. 42 Кодексу, підприємництво - це самостійна, ініціативна, систематична, на власний ризик господарська діяльність, що здійснюється суб'єктами господарювання (підприємцями) з метою досягнення економічних і соціальних результатів та одержання прибутку. А стаття 44 говорить, що підприємництво здійснюється на основі вільного розпорядження прибутком, що залишається у підприємця після сплати податків, зборів та інших платежів, передбачених законом.

Отож, даючи відповідь на Ваше перше запитання, приходимо до висновку, що фізична особа - підприємець має право вільно користуватися коштами з розрахункового рахунку, який відкрито для здійснення підприємницької діяльності, за умови сплати всіх податків, зборів та інших платежів, передбачених чинним законодавством.

Стосовно другого запитання. Тут необхідно звернутись до ряду інших законодавчих актів.

Так, відповідно до ст. 177 Податкового кодексу України фізичні особи - підприємці зобов'язані вести Книгу обліку доходів та витрат та мати підтверджуючі документи щодо походження товару. При цьому, фізичні особи - підприємці застосовують реєстратори розрахункових операцій відповідно до Закону України від 6 липня 1995 року № 265/95-ВР "Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського та послуг" із змінами та доповненнями.

Одночасно, відповідно до ст. 267 Кодексу, фізичні особи - підприємці на загальній системі оподаткування, які здійснюють торгівельну діяльність у пунктах продажу товарів зобов'язані придбавати торгові патенти. Перелік видів діяльності, які підлягають ліцензуванню визначений статтею 9 Закону України від 1 червня 2000 року № 1775-III "Про ліцензування певних видів господарської діяльності" змінами та доповненнями.

Враховуючи наведене, фізичні особи - підприємці повинні забезпечити наявність на торговому місці наступних документів: книга обліку доходів та витрат; книга обліку розрахункових операцій; виписка або витяг з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців; торговий патент, ліцензії; свідоцтва платника ПДВ (у разі, якщо суб'єкт господарювання зареєстрований платником ПДВ); трудові угоди з найманими працівниками (у разі використання найманої праці).

Принагідно хочу нагадати, що з 1 липня 2013 року звітність про використання реєстраторів розрахункових операцій до органів державної податкової служби в обов'язковому порядку повинна подаватись по дротових або бездротових каналах зв'язку за технологією Національного банку України. Виконання цих вимог можливе як шляхом придбання нової касової техніки, а саме РРО, що створюють контрольну стрічку в електронній формі, так і шляхом доопрацювання існуючої касової техніки та приєднання до неї відповідних модемів для передачі даних.

З питань підключення зовнішніх модемів та доопрацювання внутрішнього програмного забезпечення РРО, які на сьогодні використовуються підприємствами, пропонуємо звернутись до виробників зазначених РРО або центрів сервісного обслуговування.

Теги →

Розповсюдити

Використання матеріалів сайту дозволяється при умові посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на сайт t-v.te.ua.

Редакція газети «Тернопіль вечірній» (t-v.te.ua) може не розділяти точку зору авторів статей і відповідальності за зміст перепублікованих матеріалів не несе.