Торгівля на ринку з лотків та у магазині: особливості оподаткування

28 Лис 2013 / 18:47 | Переглядів: 7748

підприємець

У мене є можливість взяти в оренду невеличкий магазин, який знаходиться на ринку та торгувати кімнатними рослинами та квітами. Знайома торгує таким же товаром на лотку іншого ринку і платить єдиний податок близько 120 грн. на місяць. Це мене влаштовує, але хочу знати чи дійсно буде така сума податку? (В. Тарнавський, тернополянин)

Відповідає начальник управління обслуговування платників податків Тернопільської об'єднаної ДПІ ГУ Міндоходів у Тернопільській області Василь Карпа

Виходячи із змісту запитання, розумію, що Ваша знайома перебуває на першій групі платників єдиного податку, до якої, відповідно до Податкового кодексу України, належать фізичні особи - підприємці, які не використовують працю найманих осіб та здійснюють виключно роздрібний продаж товарів із торговельних місць на ринках й обсяг доходу яких протягом календарного року не перевищує 150 тисяч гривень. Для даної групи міською радою, а це передбачено Кодексом, затверджено фіксовану ставку в розмірі 10 відсотків розміру мінімальної заробітної плати. На початок 2013 року такий розмір зарплати становив 1147 грн., і сума єдиного податку, відповідно складає 114 грн. 70 коп. на місяць.

Тепер слід визначити, що є торговим місцем на ринку з огляду вимог нормативних документів. Визначення торгового місця дає п. 1.8 Інструкції щодо заповнення форми державного статистичного спостереження № 12 - торг ” Про наявність і використання торгової мережі на ринках та реалізацію сільськогосподарської продукції на них”. Зазначено, що торгове місце - площа, відведена для розміщення необхідного для торгівлі інвентарю (ваг, лотків) та здійснення продажу продукції з прилавків (столів), транспортних засобів, причепів, візків (ут.ч. ручних), у контейнерах, кіосках, палатках тощо. Магазини та об'єкти ресторанного господарства не належать до торгових місць на ринках.

З огляду на сказане, Ви, здійснюючи продаж товарів у магазині на ринку, не можете бути платником єдиного податку першої групи. Натомість, можете обрати другу групу, яка дозволяє здійснювати таку господарську діяльність та використовувати працю до 10 найманих осіб, мати обсяг доходу до 1 млн.грн. та сплачуючи щомісячно 20 відсотків від мінімальної заробітної плати (у 2013 році - 229 грн.40 коп.), або третю групу з кількістю найманих осіб до 20 та обсягом до 3 млн.грн. Відсоткова ставка єдиного податку для третьої групи встановлена в розмірі 3 - х відсотків від доходу - у разі сплати, крім цього, податку на додану вартість, або 5 відсотків - без сплати ПДВ. Якщо не влаштовує спрощена система оподаткування, Ви можете оподатковуватись від суми отриманого чистого доходу, але обов'язково при цьому використовуючи реєстратори розрахункових операцій (РРО).

Теги →

Розповсюдити

Використання матеріалів сайту дозволяється при умові посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на сайт t-v.te.ua.

Редакція газети «Тернопіль вечірній» (t-v.te.ua) може не розділяти точку зору авторів статей і відповідальності за зміст перепублікованих матеріалів не несе.