Тернопільські податківці зустрілися з аграріями області

17 Кві 2013 / 08:50 | Переглядів: 2089

податкова будівля

Про особливості застосування норм податкового законодавства йшлося на семінар-нараді із сільськогосподарськими товаровиробниками, що днями відбулася в обласній податковій.

Проведення заходу невипадкове, адже Тернопільщина асоціюється в Україні з аграрним краєм, а сільськогосподарська галузь за останні роки демонструє позитивну динаміку розвитку. Обсяг реалізації сільськогосподарської продукції лише за 2012 рік порівняно з 2011 роком зріс із 4 млрд. грн. до 4,4 млрд. грн.

"Держава усвідомлює той факт, що сільськогосподарська галузь є досить вразлива, - зазначив перший заступник голови ДПС у Тернопільській області Олександр Конончук, - а тому державна підтримка в частині пільгового режиму оподаткування з ПДВ та фіксованого сільськогосподарського податку є досить актуальною".

На сьогодні в області спеціальним режимом оподаткування з ПДВ користуються 393 сільгоспвиробники. Це майже 18% від загального числа платників податку на додану вартість. Завдяки застосуванню цього режиму представники галузі отримали пільги та залишили в своєму розпорядженні і використали за два останні роки 792 млн. грн. ПДВ. Крім цього, суми ПДВ, спрямовані на виплату дотацій сільськогосподарським товаровиробникам переробними підприємствами молока та м'яса, склали за минулий рік 41,1 млн. грн.

В області також налічуються 757 підприємств, які перебувають на фіксованому сільськогосподарському податку. Цей спеціальний податковий режим дозволяє вести просту звітність, а також не платити податок на прибуток та інші податки.

"Водночас отримуючи таку державну підтримку, представники галузі мають розуміти: якщо держава надає пільги, то чекає віддачі у вигляді реальних інвестицій в розвиток інфраструктури та оновлення обладнання, збереження потенціалу земельних ресурсів, - звернувся до присутніх Олександр Конончук. - Тому надані державою податкові пільги повинні виконувати свою головну функцію: стимулювати розвиток галузі, а не використовуватися як засіб мінімізації податкових зобов'язань".

Податківці нагадали учасникам заходу про особливості нарахування та сплати ПДВ та податку на прибуток сільськогосподарськими товаровиробниками, а також порядок нарахування та сплати податку на доходи фізичних осіб від операцій з оренди земельних часток (паїв). Адже серед найбільш проблемних питань, які виникають при перевірках платників, що застосовують пільговий режим оподаткування, є вирощування продукції на незареєстрованих землях сільськогосподарськими підприємствами, які перебувають на спецрежимі оподаткування з ПДВ; здійснення діяльності без наявності відповідного виду у спецсвідоцтві платника ПДВ (виробництво цукру, переробка зерна на борошно тощо); виплата паїв в розрахунку на гектар, а не на пай; повнота реєстрації найманих осіб.

На завершення зустрічі присутні обговорили проблемні питання податкового законодавства та внесли пропозиції щодо подальшого стимулювання аграрного бізнесу.

Відділ взаємодії із ЗМІ та громадськістю
ДПС у Тернопільській області

Теги →

Розповсюдити

Використання матеріалів сайту дозволяється при умові посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на сайт t-v.te.ua.

Редакція газети «Тернопіль вечірній» (t-v.te.ua) може не розділяти точку зору авторів статей і відповідальності за зміст перепублікованих матеріалів не несе.