Сума вихідної допомоги: ЄСВ - ні, ПДФО – так!

03 Гру 2014 / 17:32 | Переглядів: 8451

податкова1

Підприємство виплачує працівнику вихідну допомогу при звільненні. Чи слід утримувати з суми такої допомоги податок на доходи фізичних осіб (ПДФО) та нараховувати Єдиний соціальний внесок (ЄСВ)?

Вихідна допомога — це передбачена трудовим законодавством гарантія, яка надається деяким категоріям працівників у вигляді допомоги, що виплачується їм під час звільнення. Статтею 44 Кодексом законів про працю України (КЗпП) передбачено виплату вихідної допомоги у разі звільнення працівника на підставах, визначених КЗпП, а саме:

  1. у розмірі, не меншому від середнього місячного заробітку, при розірванні трудового договору.
  2. у розмірі, не меншому від тримісячного середнього місячного заробітку, при розірванні трудового договору унаслідок порушення власником або уповноваженим ним органом законодавства про працю, колективного чи трудового договору.

Надається вихідна допомога на підставі наказу (розпорядження) керівника разом із іншими коштами, які належать до коштів остаточного розрахунку із працівником.

Сума вихідної допомоги включається до місячного оподатковуваного доходу працівника, у місяці його звільнення, й оподатковується працедавцем, разом із іншими доходами працівника за ставками, встановленими п. 167.1 Податкового кодексу України, тобто 15 - 17%. Також сума вихідної допомоги повинна бути відображена у податковому розрахунку за формою №1ДФ з ознакою "127 Інші доходи".

А єдиний соціальний внесок - не нараховується і не утримується із суму вихідної допомоги. Про це йдеться у пункті 4 "переліку про затвердження видів виплат, що здійснюються за рахунок коштів роботодавців, на які не нараховується єдиний внесок на загальнообов'язкове державне соціальне страхування №1170".

Інформаційно-комунікаційний відділ Тернопільської об'єднаної ДПІ

Теги →

Розповсюдити

Використання матеріалів сайту дозволяється при умові посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на сайт t-v.te.ua.

Редакція газети «Тернопіль вечірній» (t-v.te.ua) може не розділяти точку зору авторів статей і відповідальності за зміст перепублікованих матеріалів не несе.