Сума річного податкового зобов’язання може бути зменшена на суму податків, сплачених за кордоном

20 Кві 2013 / 11:45 | Переглядів: 1833

Гроші

Якщо громадянин України тимчасово працює за кордоном та отримує будь-які іноземні доходи, що підлягають оподаткуванню, сума таких доходів включається до загального річного оподатковуваного доходу отримувача. Громадянин зобов'язаний подати річну податкову декларацію за наслідками звітного податкового року та сплатити податок на доходи фізичних осіб. Такі доходи оподатковуються за ставками 15 та/або 17%.

Платник податку може зменшити суму річного податкового зобов'язання на суму податків, сплачених за кордоном. Сплачені суми зараховуються під час розрахунку податків та зборів в Україні. Це можливо за умови, що таке зменшення передбачено міжнародними договорами, згоду на обов'язковість яких надано Верховною Радою України. Суму зменшення платник визначає за зазначеними підставами у річній податковій декларації.

Для отримання права на зарахування податків, сплачених за межами України, платник зобов'язаний одержати довідку про суму сплаченого податку, а також про базу та/або об'єкт оподаткування. Така довідка видається державним органом країни, де отримується дохід, уповноваженим справляти такий податок. Довідка має бути легалізована консульською установою України у відповідній країні (ст.13 Податкового кодексу України).

Якщо у платника податку відсутні підтверджуючі документи щодо суми отриманого за межами України доходу та суми сплаченого ним податку в іноземній державі, такий платник зобов'язаний подати до органу державної податкової служби за своєю податковою адресою заяву про перенесення строку подання декларації до 31 грудня року, наступного за звітним. У разі неподання в установлений строк податкової декларації платник податку несе відповідальність, встановлену ПКУ та іншими законами.

Водночас, не зараховуються у зменшення суми річного податкового зобов'язання платника податку:

а) податки на капітал (приріст капіталу), податки на майно;

б) поштові податки;

в) податки на реалізацію (продаж);

г) інші непрямі податки незалежно від того, чи належать вони до категорії прибуткових податків або вважаються окремими податками згідно із законодавством іноземних держав.

Сума податку з іноземного доходу платника податку - резидента, сплаченого за межами України, не може перевищувати суму податку, розраховану на базі загального річного оподатковуваного доходу такого платника податку відповідно до законодавства України (п. 170.11 ст. 170 розд. IV ПКУ).

Відділ взаємодії із ЗМІ та громадськістю Тернопільської об'єднаної ДПІ

Теги →

Розповсюдити

Використання матеріалів сайту дозволяється при умові посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на сайт t-v.te.ua.

Редакція газети «Тернопіль вечірній» (t-v.te.ua) може не розділяти точку зору авторів статей і відповідальності за зміст перепублікованих матеріалів не несе.