Стоп трафік!

20 Сер 2014 / 15:41 | Переглядів: 1974

зайнятість семінар

Сучасне століття несе людям цікавинки у науково-технічній, космічній, медичній та інших сферах ... Людство рухається вперед, розвивається, змінюється. Проте, поряд з позитивними змінами залишаються незмінними страшні речі, характерні для нецивілізованого суспільства: торгівля людьми, рабство, насилля.

Саме тому, з метою протидії торгівлі людьми, запобіганню домашньому насильству 18 серпня 2014 року у гендерному центрі Тернопільського міськрайонного центру зайнятості відбулося засідання жіночого клубу "Гармонія" на тему ”Протидія торгівлі людьми та запобігання домашньому насильству” До участі у заході долучилося 15 осіб безробітніх та представник Тернопільської громадської організації ”Відродження нації” психолог-консультант Оксана Шлюсар.

”Щороку десятки тисяч жінок у всьому світі стають предметом торгівлі: їх обманюють, продають і в більшості випадків схиляють до життя та праці за рабських умов, як повій чи домашніх служниць. При цьому вони стають об'єктами зґвалтувань, побиття та психологічних катувань — такими словами розпочала захід фахівець служби зайнятості Інна Лісовська.- Щоб ніколи не стати ”живим товаром”, щоб захистити себе і своїх рідних потрібно володіти інформацією, та вміти її вчасно використати.

Про існування такого кримінального бізнесу, шляхи потрапляння та наслідки - ”трублять” усі ЗМІ. Це не щось нове та незвідане. Саме тому, у ході заходу учасники ділилися думками та поглядами, розповідали життєві ситуації, та спільно сформували поради, які будуть корисними перед поїздкою за кордон та збережуть наше життя та здоров'я:

  • Нікому не довіряйте Ваш паспорт. Документи, що засвідчують Вашу особу, завжди повинні знаходитись тільки у Вас.
  • Якщо Ви збираєтесь працювати чи навчатись за кордоном, Вам необхідно підписати контракт. Контракт повинен бути написаний зрозумілою Вам мовою, а також містити інформацію про умови (оплата, вихідні дні, робота у святкові дні, медичне страхування), місце та час Вашої майбутньої праці чи навчання.
  • Залиште вдома детальну інформацію про своє майбутнє перебування за кордоном з адресою та контактними телефонами, а також копію свого паспорта та контракту. Бажано залишити своє фото (”найсвіжіше”) та адреси Ваших іноземних друзів.
  • Дізнайтесь номери телефонів українських посольств та консульських представництв за кордоном та візьміть їх з собою. Якщо Ви опинились у скрутній ситуації або Вам хтось загрожує, звертайтесь до представників своєї країни, які допоможуть Вам. Якщо у країні Вашого перебування немає посольства України - телефонуйте у посольство України в сусідній державі.
  • У зарубіжних країнах активно працюють неурядові організації та служби, котрі надають допомогу особам, які опинились у скрутному становищі. Звертайтесь до них у разі необхідності.
  • Термін перебування на території іноземної держави вказаний у Вашій візі. Порушення візового режиму унеможливить Ваш наступний виїзд за кордон. Дотримуйтесь правил візового режиму!
  • Пам'ятайте, що знання хоча б елементарних слів іноземної мови значно полегшить Ваше перебування за кордоном.
    У разі небезпеки, загрозі власному життю, свободі, перш за все необхідно зателефонувати до посольства України або консульського представництва. Якщо у країні перебування немає посольства України - телефонувати у посольство України в сусідній державі.
  • Також можна звернутися до неурядових організацій та служб, які надають допомогу жінкам, що потрапили в біду. Їх послуги, наприклад, тимчасовий притулок, допомога в поверненні додому, юридична підтримка та соціальний супровід.

В сучасному глобалізованому світі мільйони людей виїздять закордон в пошуках нових вражень або кращої долі. Тисячі з них, в силу різних причин стають жертвами торгівлі людьми. Практика показує, що жодна особа не може почувати себе в повній безпеці відносного цієї страшної загрози, адже об'єктом такого злочину може стати будь-яка людина незалежно від віку та статі — зауважила Оксана Шлюсар.- Аби не потрапити в тенета мисливців за "живим товаром", необхідно дотримуватись вище сформованих порад, а також завжди перевіряти інформацію. Для цього є маса можливостей: інтернет, преса, друзі, знайомі, державні та громадські організації. Окрім того, можна отримати інформацію у центрах консультування мігрантів тел.52-39-52, або ж 8-800-505-50-10 (безкоштовно зі стацірнарних телефонів) та 527 (безкоштовно з номерів life, Київстар, МТС). Наша безпека у наших руках!

Заступник начальника відділу довідково-інформаційної роботи з населенням ТМРЦЗ Інна Лісовська

Теги →

Розповсюдити

Використання матеріалів сайту дозволяється при умові посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на сайт t-v.te.ua.

Редакція газети «Тернопіль вечірній» (t-v.te.ua) може не розділяти точку зору авторів статей і відповідальності за зміст перепублікованих матеріалів не несе.