Співвласники сплачують податок на нерухоме майно кожен за свою частку

05 Бер 2013 / 08:36 | Переглядів: 1930

земля поле

Власники будівель, віднесених до житлового фонду, є платниками податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки.

Якщо об'єкт житлової нерухомості перебуває у спільній частковій або спільній сумісній власності кількох осіб, то платники податку на нерухоме майно визначаються наступним чином:

- якщо об'єкт житлової нерухомості перебуває у спільній частковій власності кількох осіб, платником податку є кожна з цих осіб за належну їй частку;

- у разі, коли такий об'єкт перебуває у спільній сумісній власності кількох осіб, але не поділений на частки між власниками, платником податку є одна з осіб-власників, визначена за їх згодою (якщо інше не встановлено судом);

- якщо ж об'єкт, що перебуває у спільній сумісній власності кількох осіб, поділений між ними в натурі, то платником є кожна з цих осіб за належну їм частку.

Нагадаємо, що податок на нерухомість сплачується за місцем розташування об'єкта оподаткування і зараховується до відповідного бюджету. База оподаткування об'єктів нерухомості, які перебувають у власності фізичної особи, обчислюється органом ДПС на підставі даних Державного реєстру речових прав на нерухоме майно. Такі відомості надаються безоплатно органами державної реєстрації прав на нерухоме майно.

Водночас, юридичні особи обчислюють базу оподаткування самостійно, виходячи з житлової площі об'єкта та на підставі документів, які підтверджують право власності на нього.

Порядок нарахування та сплати податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки визначений положеннями ст. 265 Податкового кодексу України від 2 грудня 2010 року № 2755-VI із змінами та доповненнями.

Довідки за тел.: 15-07, 52-12-27.

Відділ взаємодії із ЗМІ та громадськістю Тернопільської об'єднаної ДПІ

Теги →

Розповсюдити

Використання матеріалів сайту дозволяється при умові посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на сайт t-v.te.ua.

Редакція газети «Тернопіль вечірній» (t-v.te.ua) може не розділяти точку зору авторів статей і відповідальності за зміст перепублікованих матеріалів не несе.