Спадок від чоловіка без реєстрації шлюбу

20 Лис 2014 / 12:26 | Переглядів: 1503

Романтика сім'я любов їжа

Жінка отримала від чоловіка, з яким проживала однією сім'єю без реєстрації шлюбу, у спадщину майно. За якою ставкою оподатковуватиметься таке майно, та чи потрібно подавати Податкову декларацію?

Так, необхідно оскільки відповідно до ст. 1216 Цивільного кодексу спадкуванням є перехід прав та обов'язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців). Цивільний кодекс регулює, зокрема, загальні положення про успадкування та оформлення прав на спадщину, а порядок оподаткування об'єктів спадщини, одерних платником податку регулює ст. 174 Податкового кодексу.

Отже, проживання однією сім'єю жінки та чоловіка без реєстрації шлюбу в органі державної реєстрації актів цивільного стану не є підставою для виникнення у них прав та обов'язків подружжя.

Таким чином дохід, отриманий у результатів приймання спадщини, успадкованої членом сім'ї іншого, ніж перший ступінь споріднення, оподатковується за ставкою 5%, визначеною п. 167.2 ст. 167 Податкового кодексу, а спадкоємець відповідно до пп..4.18.4 Податкового кодексу зобов'язаний до 1 травня року що настає за звітним, подавати річну Податкову декларацію до контролюючого органу, в якому перебуває на обліку платника податків (за податковою адресою), відобразити в ній зазначений дохід і самостійно до 1 серпня року, що настає за звітним, сплатити суму податкового зобов'язання зазначену в декларації.

Інформаційно-комунікаційний відділ Тернопільської об'єднаної ДПІ

Теги →

Розповсюдити

Використання матеріалів сайту дозволяється при умові посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на сайт t-v.te.ua.

Редакція газети «Тернопіль вечірній» (t-v.te.ua) може не розділяти точку зору авторів статей і відповідальності за зміст перепублікованих матеріалів не несе.