Спадок, оренда, іноземні доходи: коли декларувати

28 Січ 2014 / 13:57 | Переглядів: 1548

Декларація

Саме ці питання стали найбільш актуальними під час чергового телефонного сеансу „гаряча” лінія Тернопільської об'єднаної ДПІ ГУ Міндоходів у Тернопільській області. Цього разу на запитання мешканців Тернополя і Тернопільського району відповідала начальник відділу адміністрування податку на доходи фізичних Леся Миколаївна Захарко. Загалом під час телефонного сеансу надійшло біля 10 питань, які стосувалися і податкової знижки, і подання звітності засобами телекомунікаційного зв'язку, і сплати податку на доходи фізичних осіб, електронних сервісів Міндоходів. Найактуальніші з них пропонуємо вашій увазі.

Подарована квартира: а як з податками

Я мешканець Тернопільського району, у приватній власності маю квартиру, яку хотів би подарувати своїй дочці. Чи сплачуватиме вона податок на доходи фізичних осіб і в якому розмірі?

Варто зауважити, що відповідно до пп. 174.2.1 п. 174.2 ст. 174 Податкового кодексу вартість власності, що отримується як подарунок членами сім'ї дарувальника першого ступеня споріднення оподатковуються за нульовою ставкою. При цьому варто мати на увазі, що членами сім'ї фізособи першого ступеня споріднення вважаються її батьки, чоловік або дружина, діти, у тому числі усиновлені.

Таким чином, дохід у вигляді вартості квартири, отриманої дочкою, оподатковується за нульовою ставкою. При цьому подавати податкову декларацію про майновий стан і доходи не потрібно за умови, що дочка не отримуватиме в звітному податковому році інших доходів, які підлягають декларуванню.

Нецільова благодійна допомога: деталі оподаткування

Який розмір нецільової благодійної допомоги, не підлягає оподаткуванню податком на доходи фізичних осіб у цьому році?

Відповідно до Податкового кодексу не включається до оподатковуваного доходу сума нецільової благодійної допомоги, що надається юридичними або фізичними особами на користь платника податку сукупно у розмірі 1710 гривень. Обчислюється дана сума так: розмір місячного прожиткового мінімуму, діючого для працездатної особи на 1 січня звітного року, помноженого на 1,4 та округленого до найближчих 10 грн. Законом України "Про Державний бюджет України на 2014 рік" прожитковий мінімум для працездатних осіб на одну особу в розрахунку на місяць встановлено на початок року в розмірі 1218 грн.

При цьому варто мати на увазі, що дане обмеження не поширюються на профспілкові виплати своїм членам, умови звільнення яких від оподаткування передбачені пп. 165.1.47 п. 165.1 ст. 165 цього Кодексу.

Грошовий переказ: декларуємо

Моя дочка живе і працює в Італії. Раз у два місяці вона здійснює грошовий переказ на моє ім'я. Чи повинна я декларувати ці кошти і сплачувати податки?

Так, зобов'язані. Податковим кодексом передбачено, що у разі якщо джерело виплат будь-яких оподатковуваних доходів є іноземним, сума такого доходу включається до загального річного оподатковуваного доходу платника податку - отримувача (пп. 170.11.1 п. 170.11 ст. 170 ПКУ). Тому вам необхідно подати річну податкову декларацію про майновий стан і доходи, де зазначити суму отриманого доходу (переказу) та провести розрахунок.

Варто мати на увазі, що іноземні доходи, отримані громадянами у 2013 р., підлягають оподаткуванню за ставкою 15 %. У разі якщо загальна сума отриманих платником податку у звітному податковому місяці іноземних доходів перевищує десятикратний розмір мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня звітного податкового року (у 2013 р. це - 11470 грн.), ставка податку становить 17 % суми перевищення з урахуванням податку, сплаченого за ставкою 15 %.

Молодіжний кредит: право на податкову знижку

- Наша сім'я придбала квартиру, скориставшись умовами молодіжного житлового кредиту, чи маємо право на податкову знижку?

- Так. Проте варто врахувати наступне. Якщо умовами молодіжного, житлового кредиту передбачено повну або часткову компенсацію за рахунок бюджетних коштів відсотків за таким кредитом, то претендувати на податкову знижку ви можете лише в частині особисто сплачених процентів. У випадку повної компенсації процентів за кредитом за рахунок бюджетних коштів такого права не матимете.

За матеріалами телефонного сеансу „гаряча” лінія
Тернопільської об'єднаної ДПІ

Теги →

Розповсюдити

Використання матеріалів сайту дозволяється при умові посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на сайт t-v.te.ua.

Редакція газети «Тернопіль вечірній» (t-v.te.ua) може не розділяти точку зору авторів статей і відповідальності за зміст перепублікованих матеріалів не несе.