Резолюція обласних профспілкових зборів Тернопільщини "Гідна праця – основа соціального добробуту та економічного прогресу"

06 Лис 2013 / 15:38 | Переглядів: 2609

профспілки логотип

Ми, учасники обласних профспілкових зборів Тернопільщини, привертаємо увагу керівництва держави, органів державної виконавчої влади та місцевого самоврядування, роботодавців, громадськості до необхідності вирішення соціально-економічних проблем в державі та області зокрема.

Профспілки змушені констатувати, що сьогодні заробітна плата перестала виконувати свої функції: відтворювальну, стимулюючу, соціальну та формування платоспроможного попиту населення, що провокує поширення бідності серед працюючих.

Розмір середньомісячної заробітної плати на Тернопіллі залишається незмінно найнижчим і становить 72% загальнодержавного показника. У серпні тернополяни отримували в середньому 2404 гривні (в Україні - 3304 гривні). За даними 2012 року рівень бідності склав майже 45%.

Через блокування роботи обласної ради та неприйнятий бюджет на 2013 рік обмежені можливості бюджетних установ та організацій для здійснення необхідних видатків, пов'язаних з виплатою заробітної плати, оплатою щорічних відпусток, надання матеріальної допомоги на оздоровлення, забезпечення господарських видатків, придбання медикаментів тощо. До кінця поточного року лише на оплату праці бюджетників не вистачатиме 150 мільйонів гривень.

Порушуються терміни виплати заробітної плати, особливо на підприємствах державної та комунальної форм власності. З початку року її борг зріс у півтора рази і досяг майже 10 млн. гривень.

Повільними темпами знижується рівень безробіття. У першому півріччі він склав майже 11% і є одним з найвищих в Україні. На кожне вільне робоче місце припадає 5 безробітних. Більше 95% вакансій, які пропонують роботодавці, є з оплатою праці нижче від середньої по області.

Вкрай незадовільно здійснюється фінансування підприємств і організацій за виконані державні замовлення. Зокрема, філіям ДП Тернопільський "Облавтодор" заборговано більше 30 млн. гривень за виконані дорожньо-ремонтні роботи.

На часі стоїть питання законодавчого врегулювання посилення відповідальності роботодавців за неналежні умови праці, "тіньову" виплату заробітної плати, приховану зайнятість, а також за використання примусової праці.

Існуючі соціальні проблеми у 2013 році ускладнилися масовими фактами істотного прострочення термінів перерахування суб'єктам господарювання гарантованих виплат застрахованим особам через установи Державної казначейської служби.

Виражаючи волю та інтереси працівників підприємств, установ та організацій Тернопільщини, учасники обласних профспілкових зборів вимагають від:

Верховної Ради України законодавчо врегулювати:

- встановлення розміру мінімальної заробітної плати з урахуванням єдиного соціального внеску та податку на доходи фізичних осіб;

- нарахування адекватної компенсації працівникам за несвоєчасну виплату заробітної плати та створення Фонду гарантій трудових виплат;

- посилення відповідальності роботодавців за неналежні умови праці, "тіньову" виплату заробітної плати, приховану зайнятість, а також використання примусової праці;

- звільнення від кримінальної чи адміністративної відповідальності керівників підприємств, установ та організацій за несвоєчасну виплату заробітної плати, податків та зборів у випадку невиконання державними органами фінансових зобов'язань за виконані державні замовлення.

Кабінету Міністрів України:

- реалізувати у повному обсязі законодавчі гарантії з оплати праці працівників та забезпечити ліквідацію боргів із виплати заробітної плати;

- забезпечити у 2014 році суттєве скорочення розриву між посадовим окладом працівника першого тарифного розряду за ЄТС та мінімальною заробітною платою;

- створити належні податкові умови для роботодавців з метою забезпечення своєчасної та повної виплати заробітної плати працівникам;

- забезпечити замовленнями державні підприємства та своєчасно оплатити виконані ними роботи;

- збільшити обсяги фінансування закладів та установ бюджетної сфери з метою забезпечення їх належного функціонування, своєчасної виплати заробітної плати;

- забезпечити повне і своєчасне перерахування установами Державної казначейської служби України коштів на виплату заробітної плати та соціальних допомог.

Тернопільської обласної ради:

- невідкладно відновити роботу пленарних засідань та прийняти обласний бюджет на 2013 рік;

- забезпечити повне фінансування установ та організацій, що фінансуються з обласного бюджету;

- внести зміни до програми подолання та запобігання бідності у Тернопільській області на період до 2015 року з урахуванням пропозицій профспілок.

Обласної державної адміністрації та роботодавців області:

- забезпечити дотримання вимог трудового законодавства, в першу чергу з питань оплати праці, на підприємствах, установах і організаціях всіх форм власності;

- прискорити формування обласної тристоронньої соціально-економічної ради з метою укладення Територіальної угоди на наступний термін;

- провести особисту зустріч голови обласної державної адміністрації з профспілковим активом області.

Профспілкових організацій усіх рівнів:

- посилити громадський контроль за дотриманням чинного трудового законодавства, ефективно захищати соціально - трудові права і гарантії членів профспілок.

Теги →

Розповсюдити

Використання матеріалів сайту дозволяється при умові посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на сайт t-v.te.ua.

Редакція газети «Тернопіль вечірній» (t-v.te.ua) може не розділяти точку зору авторів статей і відповідальності за зміст перепублікованих матеріалів не несе.