Прощений кредит – додаткове благо, то ж задекларуй його

12 Бер 2013 / 11:35 | Переглядів: 4382

Декларація

Сума боргу, прощена кредитором, вважається доходом отриманим платником податку, як додаткове благо. Водночас, головною умовою є те, що таке рішення прийнято кредитором самостійно і не пов'язане з процедурою банкрутства.

Кредитор повідомляє платника податку - боржника про анулювання боргу:

  • рекомендованим листом з повідомленням про вручення;
  • шляхом укладення відповідного договору;
  • шляхом надання повідомлення боржнику під підпис особисто.

Крім того, кредитор включає суму цього боргу до податкового розрахунку суми доходу, нарахованого на користь платників податку за підсумками звітного періоду. Боржник самостійно сплачує податок з таких доходів та відображає їх у річній податковій декларації.

Тобто, якщо кредитор пробачив Вам борг, то Ви зобов'язані до 1 травня 2013 року подати річну податкову декларацію про майновий стан і доходи, отримані в 2012 році. Сплатити податок необхідно до 1 серпня 2013 року за ставками 15% або 17% в залежності від суми отриманих в звітному місяці доходів.

Ставка 17 відсотків застосовується, якщо сума доходів, отриманих у календарному місяці перевищує десятикратний розмір мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня звітного року. На 1 січня 2012 року мінімальна заробітна плата становила 1073 гривні. Сума, яка не перевищує 10730 гривень оподатковується за ставкою 15 відсотків.

Доходи отримані, як додаткове благо визначені п.164.2.17 ст. 164 ПКУ. Ставки податку вказані відповідно п. 167.1 ст. 167 ПКУ.

Довідки за тел.: 15-07, 52-12-27.
Відділ взаємодії із ЗМІ та громадськістю Тернопільської об'єднаної ДПІ

Теги →

Розповсюдити

Використання матеріалів сайту дозволяється при умові посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на сайт t-v.te.ua.

Редакція газети «Тернопіль вечірній» (t-v.te.ua) може не розділяти точку зору авторів статей і відповідальності за зміст перепублікованих матеріалів не несе.