Про особливості сплати єдиного соціального внеску підприємцями – на гарячій лінії

09 Вер 2013 / 15:39 | Переглядів: 2478

Телефон

Питання сплати єдиного соціального внеску приватними підприємцями не втрачає своєї актуальності. Свідченням цього є кількість учасників телефонного сеансу „гаряча” лінія, який нещодавно відбувся у Тернопільській об'єднаній ДПІ ГУ Міндоходів у Тернопільській області. Цього разу на запитання додзвонювачів відповідав заступник начальника інспекції Василь Тарасович Кравець. Найактуальніші питання та відповіді на них пропонуємо вашій увазі.

- Я приватний підприємець на загальній системі оподаткування, у якому розмірі і в які терміни повинен сплачувати єдиний соціальний внесок?

- Для фізичних осіб — підприємці, які застосовують загальну систему оподаткування, єдиний внесок нараховується у розмірі 34,7% суми доходу, отриманого від їх діяльності, що підлягає оподаткуванню податком на доходи фізичних осіб. При цьому сума єдиного внеску не може бути меншою за розмір мінімального страховою внеску за місяць, в якому отримано дохід.

Такі платники сплачують єдиний внесок протягом року до 15 березня, 15 травня, 15 серпня і 15 листопада у вигляді авансових платежів у розмірі 25% річної суми єдиного внеску, обчисленої під суми, визначеної територіальними органами Міндоходів України для сплати авансових сум податку на доходи фізичних осіб - суб'єктів підприємницької діяльності.

Хотів би наголосити, що суми єдиного внеску, сплачені у вигляді авансових платежів, враховуються платником при остаточному розрахунку, який здійснюється ним до 10 лютого року, наступного за звітним, на підставі даних річної податкової декларації.

- Доброго дня. Вас турбує приватний підприємець-спрощенець. Роз'ясніть порядок сплати мною єдиного внеску?

- Для приватних підприємців, які обрали спрощену систему оподаткування, розмір єдиного соцвнеску становить також 34,7% суми, що визначається такими платниками самостійно для себе, але не більше максимального розміру бази нарахування єдиного внеску, який дорівнює 17 розмірам прожиткового мінімуму для працездатних осіб (з січня цього року це 19 499 грн.). При цьому сума цього платежу не може бути меншою за розмір мінімального страхового внеску.

Варто мати на увазі, що мінімальний страховий внесок підприємця-спрощенця розраховується як добуток мінімальної заробітної плати на тариф відрахувань (34,7%).

Цьогоріч розмір мінімальної зарплати буде змінено з 1 грудня, а до цього часу вона складатиме 1147 грн. Відтак, на період з 1 січня по 30 листопада включно, щомісячний платіж для єдинників становитиме 398,01 грн. (1147 грн. х 34,7% = 398,01 грн.), а за квартал відповідно - 1194,03 грн. У грудні мінімальна зарплата складатиме 1218 грн, а отже, щомісячний платіж становитиме 1218 грн. х 34,7% =422,65 грн.

Звертаю увагу, що підприємці-спрощенці сплачують єдиний внесок, нарахований за календарний квартал, до 20 числа місяця, що настає: за кварталом, за який сплачується єдиний внесок, а саме: 20 січня, 20 квітня, 20 липня, 20 жовтня.

Крім того, такі платники можуть сплачувати єдиний внесок у вигляді авансового платежу в розмірі, який самостійно визначили, до 20 числа кожного місяця поточного кварталу.

- Чи звільняються від сплати єдиного внеску на час відпустки чи лікарняного приватні підприємці-спрощенці?

- Думаю, ви маєте на увазі приватних підприємців першої та другої груп єдиного податку, які не використовують працю найманих працівників. Адже Податковим кодексом, справді, визначено, що вони можуть бути звільнені від сплати єдиного податку протягом одного календарного місяця на рік на час відпустки, а також за період хвороби, підтвердженої копією листка (листків) непрацездатності, якщо вона триває 30 і більше календарних днів. Проте, пільг щодо сплати єдиного внеску такими підприємцями на час відпустки чи за період хвороби Законом про єдиний соціальний внесок не передбачено, тобто вони зобов'язані сплачувати цей платіж у зазначений період.

- У якому випадку підприємці звільняються від сплати внеску?

- Приватні підприємці, які обрали спрощену систему оподаткування, звільняються від сплати за себе єдиного внеску, якщо вони є пенсіонерами за віком або інвалідами та отримують згідно із законом пенсію або соціальну допомогу. Такі особи можуть бути платниками єдиного внеску виключно за умови їх добровільної участі у системі загальнообов'язкового державного соціального страхування.

Таким чином, підприємці-спрощенці, які є пенсіонерами за віком або інвалідами та використовують працю найманих осіб, звільняються від сплати за себе єдиного внеску незалежно від використання ними праці найманих осіб.

Водночас пенсіонери за віком та інваліди за найманих працівників сплачують єдиний внесок на загальних підставах.

Інформаційно-комунікаційний відділ Тернопільської об'єднаної ДПІ
ГУ Міндоходів у Тернопільській області

Теги →

Розповсюдити

Використання матеріалів сайту дозволяється при умові посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на сайт t-v.te.ua.

Редакція газети «Тернопіль вечірній» (t-v.te.ua) може не розділяти точку зору авторів статей і відповідальності за зміст перепублікованих матеріалів не несе.